2018-07-03
未过六月都仲有生日饭食,今次朋友仔话就我,所以喺观塘揾咗一间意大利私房菜,呢间私房菜位于毅力2楼。服务员先问我地有无自带酒,原来呢度免开瓶、切饼费㗎!可惜朋友唔饮酒,唔系我即刻落去买枝~订台既时候已经订埋餐,所以好快开餐~先来小食:意大利青瓜茄子芝士,一口有3个味道,入口清清地,中间既芝士芳香软滑。头盘: 香煎鸭肝配慢煮菠萝,鸭肝同鹅肝,我还是比较喜欢鸭肝,因为味道香浓又较有口感. 服务员上桌已经闻到好香啦~ 入口时边位香脆,油分轻轻浸出,口感实净,再吃慢煮既菠萝,顿时分解左油脂感,确系好好既配搭~ 另一道系慢煮挪威三文鱼柳,肉质幼嫩, 唯独如果中间半生就更好~ 伴碟有同样慢煮过既青瓜,感觉有d似西芹,超fresh !! 加埋俄罗斯鱼子酱,顿时upgrade咗~ 汤方面有蟹肉汤、洋葱汤、野菌汤选择~我拣左蟹肉汤, 呷一口质感比较杰身,蟹既味道相当浓厚。友人拣咗洋葱汤,见佢每饮一口都有一丝丝嘅芝士拉丝,仲有超级多洋葱丝,虽然只系一杯,朋友饮完都话已经有饱感,而我都试咗一口,好香甜~ 配埋自家制既香草包, 呀! 主菜之前仲有一人一份Homemade pasta。大大只既龙虾肉意大利云吞
订台既时候已经订埋餐,所以好快开餐~
配埋自家制既香草包, 呀!
主菜之前仲有一人一份Homemade pasta。
大大只既龙虾肉意大利云吞, share咗一半之后, 打开一睇,原来入面嘅龙虾肉都好足料~ 另一份系巴马臣火腿意粉,意粉幼滑~分量刚好一人试一口,parma ham分量多略咸,不过有parmesan cheese平衡返~ 我哋怀住半饱嘅肚去迎接我地既主菜~
慢煮厚切西班牙黑豚架, 厚切黑豚用慢煮系最好不过,keep住整体肉质之余,又唔会过熟影响质感~轻易切开,嫩滑juicy,连脂肪油分都特别香。配菜卖相都唔错,薯蓉仲好香 添! 煎印度洋虎虾都好大大只,肉质结实、爽口弹牙,虾头橙红色既虾膏,好浓好鲜,入口香味余韵 主菜过后,要先饮杯咖啡抖一抖,才尝 甜品~ 好开心,朋友点左 甜品拼盘仲写比Happy birthday添 ~ 好Sweet呀 !!
食既时候要由淡味d既梳乎里开始食,松松软软,每一啖都充满蛋白香气。
Lime pie 非常清新,仲有d青柠皮喺面,甜酸度调较得好好,食到饱饱再食呢个真系好有消腻感。
最后食好香浓既朱古力挞~ 真系好多谢朋友仔比左咁完满既一餐 ! 除左食物唔错, service 都值得一赞~
服务员姐姐好有礼貌,知道我地会share,每道菜都会帮我地换碟~ 又会问吓食物O唔OK,有咩要改善。
走既时候仲带我地搭货到楼下,指示我地由停车场离开,好细心~