餐厅: Itamama (荃新天地2)
资讯:

2021-09-14 2536 浏览
落雨湿湿,行唔成山,踩唔成单车,同老婆嘅最佳节目喺睇场戏,晌荃新天地二期嘅「英皇」睇完早场(平啲嘛),刚好夹到午饭时间,当然,食埋先返屋企。呢头自从「海之恋」、「如心二期」嘅商场相继开业,连带几个之前已有嘅商场就更旺,晌度真喺揾食无忧。单喺呢度「荃新二期」已有唔少食肆,啱啱落咗扶手电梯,就见到一家「Itamama」餐厅,感觉个名,望入去嘅环境都好面熟,原来喺「Itamomo」(意乐)嘅姊妹店,「意乐」本身我哋就几钟意,不时晌美孚店食早餐,所以,对呢间「Itamama」都几有信心。 环境跟「意乐」真喺九乘几似,一睇都喺工业风嘅装修,,水泥地、铁窗框、昏暗灯光、木枱木櫈,加上无乜修饰嘅天花,带出一种粗犷原始味(呢段照抄自己以前「意乐」嘅食评,真喺完全啱用,哈哈)。  枱上除放咗餐具、少少调味料之外,仲摆咗支嚟自意大利嘅矿泉水(需付款),真喺想知,有几多人会开嚟饮呢? 午餐而言,选择嘅种类都算多,虽然再次睇睇官网,就话过Itamomo就经营大众化嘅意日融和菜,而Itamama则用上较高级嘅食材嚟做欧陆菜,不过,细阅话午餐餐牌一次,感觉Itamomo同Itamama卖嘅嘢好似差唔多。而拣任何主
)。
午餐而言,选择嘅种类都算多,虽然再次睇睇官网,就话过Itamomo就经营大众化嘅意日融和菜,而Itamama则用上较高级嘅食材嚟做欧陆菜,不过,细阅话午餐餐牌一次,感觉Itamomo同Itamama卖嘅嘢好似差唔多。而拣任何主食,都奉送餐汤或饮品,亦提供啲升级嘅优惠。
野菌忌廉汤

老婆一向都钟意饮汤多过饮嘢,所以,二选一之下佢就梗喺拣汤啦,加上野菌汤都好啱佢。个汤本身做得有水准,好有菌香,绵滑又唔会过杰。
野菌忌廉汤
鲜蚬白酒烟肉蒜香天使面 $63

老婆想食得清爽啲、轻盈啲,所以就试咗呢一款鲜蚬天使面,佢话果然无拣错,单喺卖相都感觉清爽,尤其加咗一块柠檬角上面。而讲到明喺鲜蚬,真喺无欺场,啲蚬又大只,又鲜味,而天使面煮得刚好,最怕煮过笼变得糊晒;而衬以烟肉、蒜蓉,添上白酒,再洒点柠汁,令天使面变得味道更具层次,非常好食。
龙虾茄汁焗猪扒珍珠饭 $64

小弟喺「一哥焗猪」嘅粉丝,所以,间唔时都会试吓其他餐厅嘅焗猪扒饭,比较吓大家嘅差别。以整个煎镬上枱,饭面铺满劲多芝士,烘焗得一片金黄,非常诱人。饭底又劲多龙虾蕃茄汁,但虾味就唔喺好觉,酸味比较重,不过,夹埋啲芝士,捞饭就自然喺一流,而猪扒唔喺一大块厚切𠮶啲,都喺裁成细细件,方便食,但就无咁有震撼感,然而,味道唔错,好入味,却喺比较干身咗。
即磨咖啡

食完碟浓味嘅焗饭,就叹番杯香浓嘅即磨咖啡,晌「意乐」都觉得佢哋啲即磨咖啡好唔错,所以,嚟到Itamama,对佢哋咖啡都有一定嘅信心。饮落确喺醇香浓厚,质素好稳定,喺个人觉得落奶多咗。
即磨咖啡
今餐午餐都算唔错,餐后仲晌附近嘅商场兜个圈。附属晌Itamama隔离仲有间Mama Bakery,我哋都顺便买咗件芝士蛋糕返屋企做下午茶,晌另一篇食评再分享!