餐厅: 慢理牆城
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2019-03-16 527 浏览
今日我哋一行五人嚟到油麻地嘅慢理墙城,餐厅唔算好大,好彩我哋预先订枱,嚟到即刻可以坐抵点野食餐牌设计非常有心思,菜名新奇有趣,尤其系甜品同埋饮品,我哋后尾拣咗一个叫「陪你去流星雨」嘅甜品先讲下我哋点咗嘅小食,呢个系墙城小食拼盘(大):有香肠、鸡翼、芝士条、薯条、蕃薯条成个小食拼盘炸得好香脆最钟意食佢嘅番薯条,甜甜地又够脆其次系炸芝士条,咬开一半,真系有芝士拉丝既效果,芝士味非常rich第二个点嘅小食系水牛芝士焗菠菜大啡菇切开个大啡菇,见到入面系填满晒菠菜,再用热溶既芝士铺面,一啖咬落去,嘴巴充满呢三种食物既味道,呢个菠菜啡菇真系好好食第三个小食是芝士焗黑松露薯条本身芝士薯条已经够吸引,面头再放埋惹味既黑松露酱,呢个组合真系令我地真系食到唔停口之后系呢个明太子蟹肉扁意粉,呢道菜系我成晚最欣赏食嘅一道菜真系不得不俾五星佢首先系扁意粉软硬度适中,每条意粉都拈上浓郁嘅明太子酱同蟹肉,呢两种纵横交错嘅味道深深刺激我嘅味蕾 ,估唔到蟹肉同明太子既味道系可以咁夹另外,我哋仲点左日式芥末鱿鱼意大利饭,钟意食芥末嘅朋友可以一试个意大利饭既鱿鱼都几多,上面仲铺咗一片片嘅芝士,口感都几Rich~主菜方面我哋

成个小食拼盘炸得好香脆
最钟意食佢嘅番薯条,甜甜地又够脆

墙城小食拼盘(大)配自家制蛋黄酱

第二个点嘅小食系水牛芝士焗菠菜大啡菇

第三个小食是芝士焗黑松露薯条

芝士焗黑松露薯条

之后系呢个明太子蟹肉扁意粉,呢道菜系我成晚最欣赏食嘅一道菜
真系不得不俾五星佢

明太子蟹肉扁意粉

日式芥末鱿鱼意大利饭

主菜方面我哋仲点咗原只美式烧春鸡配黑松露薯蓉,食鸡最紧要肉质够滑,呢只烧春鸡带有淡淡既香草味,肉质亦非常嫩滑,切起上黎好顺手,轻轻一切就轻易将烧春鸡骨肉分离

由呢只鸡可见厨师既功力相当好,keep到烧鸡肉质鲜嫩同时又有迷人既香草味。大家好快就将呢道菜扫清光了

原只美式烧春鸡配黑松露薯蓉

小食同主菜实在食得太饱了,我哋之后净系点左一道甜品share食
呢个甜品有个好浪漫既名叫做「陪你去看流星雨」
 呢个甜品一上黎既时侯,我心入面"哇"咗一声,因为佢真系好靓,好似一幅画咁,刻画著流星既形态

呢个甜品其实系朱古力雪糕再加脆脆,雪糕上面再洒上一层可可粉,苦涩嘅可可粉平衡了朱古力雪糕嘅甜味,内藏既脆脆令佢嘅口感再推高一个层次
好好味呀

陪你去看流星雨

慢理墙城每道菜真系惊喜连连,意想不到咁好味,品赏过咁优质既食物,我地绝对会返黎试埋menu上其他菜
2019-03-14
墙城小食拼盘(大)配自家制蛋黄酱