2017-09-22
每日返工返得甘辛苦都系为三餐,所以我成日都会揾好野食。呢排成日黎观塘返工,发现我脑海中既工业区,原来变左美食聚集地!今日黎到巧明街既爱琴坊,7点左右其实好多店都关左。系商场外面已经见到有餐厅既MENU了!入到去发现好多餐厅都无开,所以就入左去Mela Italian & Spanish Cuisine。餐厅系商场中央位置,采用开扬形式,环境唔错!好有传统既感觉。7点左右餐厅人唔算多,位置好宽阔,大部分都系4人枱。空间大会令客人可以好轻松地边食边倾计。大约7点半到8点左右开始多人,但店员安排位置都唔会集中同一个区。Drinks Menu好新好干净,令我记起以前我返暑期工个阵都每日抺餐牌。餐牌干净其实好重要,好影响客人第一印像。食西餐我通常都会饮少少酒,今日就点左2杯cocktails。分别系MOJTO($58),用左Bacardi Rum,Mint leaves,Lime Wedge,White Sugar,Soda。酒精浓度有7%,虽然大家可能觉得Mojto好普通,但系呢度加左梳打,会更易入口,而且青柠唔会太酸。好适合食完一道茶可以refersh一下口腔。SANGRIA-RED WIN
呢排成日黎观塘返工,发现我脑海中既工业区,原来变左美食聚集地! 今日黎到巧明街既爱琴坊,7点左右其实好多店都关左。 系商场外面已经见到有餐厅既MENU了!
入到去发现好多餐厅都无开,所以就入左去Mela Italian & Spanish Cuisine。 餐厅系商场中央位置,采用开扬形式,环境唔错!好有传统既感觉。
7点左右餐厅人唔算多,位置好宽阔,大部分都系4人枱。
空间大会令客人可以好轻松地边食边倾计。
餐牌干净其实好重要,好影响客人第一印像。
SANGRIA-RED WINE($68),用左Red Wine,Triple Sec,Orange Juice,Sprite,Fresh Fruit。
酒精浓度13%,食西班牙菜点可以唔叫西班牙传统特饮。分量调配得好岩,有明显的红酒味道,但雪碧除去左红酒既苦涩味,而水果带酸甜,丰富层次,饮多杯都唔怕醉。
Menu一大张,有好多唔同既选择。
所以今日沙律,小食,主食都嗌齐。
藜麦,苹果,红菜头,松子仁,沙律配香橙油醋汁 ($78)
平时觉得藜麦,红菜头呢啲健康食物唔会好食。
一上枱见到满满既天然色素,抱住实中伏既心情去试。
E,,,,,,,,又几好食啊。香橙油醋汁味道好突出,酸酸甜甜,好新鲜水果味。
红菜头好淋,加上大量藜麦口感唔错,毕竟系谷物类,都会有饱肚感。减肥人士岩哂。
但当你食到口寡寡时食返粒爽甜既苹果即刻BLANCE返,另外松子仁系加分位,因为独特既味道会系画龙点睛既作用。
脆炸香辣单骨鸡翼($78)
哗!!!好多鸡翼呀,足足6只,单骨鸡翼真系好贴心,好方便食。
好香香料味,有阵印度味。不得不赞,粉酱炸到好脆,就算食到最后一只冻左都保持脆卜卜。
肉质好嫩滑,但调味大部分都系来自香料粉,应该只系同一般家庭腌鸡翼一样,但带有少少甜。
炸得岩岩好,肉骨容易分离,放入口咬实,拎返件骨出黎,讲都无甘易。
Hand-made Spaghetti w/ Tiger Prawns, Tomato Shrimp Sauce & Cherry Tomato
大虎虾,樱花虾,车厘茄,蕃茄虾汁,手制意大利面($168)
系我拣紧要边款意粉时经理大力推荐呢款,我心谂坚呢坚呀?系唔系无人叫先系甘叫我点。
讲到个蕃茄虾汁煮到好似龙虾汤甘,手制意大利面大厨每日制造。
等我试下真假啦!!!!
望落好似系粗身既天使面,一食落去
真系好似煮左好耐,好浓既龙虾汤味,包裹住每一条面。弹牙既面有点似中式蛋面,食得出同一般餐厅唔一样,真系每一啖都食到厨师的用心。好值得为左手制意大利面再次光顾!!!
可以改善既点系,虽然虾好新鲜弹形,煎到好香口,而且有事先腌制过。但虾肠可以清理下,如果再好食既虾食到有虾肠,有少少沙既口感会扣左分。
Rosted Pork Rib in Spanish Style (10 Inch)
西班牙式烧猪肋骨(10吋)($198)
睇落以为烧到好干身,但唔系!!肉质好软,腌得好入味,表面的特制酱好浓,唔会好漏,猪肉本身味道都保留到。
6大件,好多肉。唔洗用力就可以切开,火喉控制得好好。
旁边的酱食落好似系苹果同梨既果酱,但问左服务员,却得到系BBQ酱既回答。所以实际系咩依旧系个迷........
但食得多肉都可以加少少个酱,可以减轻罪恶感,无甘腻。
满足的一顿晚餐,真系食唔落甜点了。希望下次可以试下甜点水准如何! 最后埋单$713 ,食甘多野价钱差不多,而且单价都正常定价。
服务唔错,见到隔离枱有叫生蚝,经理都好详细介绍。 临走先发现每日都有精选生蚝,今次走哂宝啦!!!!真系要再黎过了。