2010-05-23 35 浏览
经过家店已经一段时日, 但见门口不甚显眼, 甚至有点污秽的感觉, 门口写明"上海小笼包"等字眼, 未想过会去帮衬, 但有次机缘巧合下试过一次, 早两天假期, 特别和太太再去认真的试一次.先讲明, 呢间店系呢区已有一段不短的时间, 和附近的老食店一様, 星期日等假期 (office 假期) 通常系唔开门的.星期五佛旦, 幸运地见汇一有开门, 即和太太入去试面!!!店内装修一点都唔好, 又细, 而且有点颇旧破烂的感觉, 但卫生环境尚算ok, 可以接受.店内一定要试的不是招牌所写的小笼包或上海面, 而系担担面, 个人推介必杀排骨担担面(名为排骨, 但觉得应该叫猪扒似d.) 有相为证.猪扒即叫即炸, 有层粉底包著, 肉质够热够香够汁, 正!!!面汤底更是多年前在下国内所试的担担面, 够油够香, 一个字, 正!! (不过要成$31一碗, .....不算便宜, 但都觉合理, 份量都算刚刚好填肚)其他一赞的有豆浆, 够香, 但略为较甜, 值得一试.小笼包, 一般的好, 不过不失, 即叫即蒸, 值得一试.如果唔介意地方环境, 著重味道的朋友, 呢家担担面店值得推介. (唔好俾佢叫上海食店呃佐, 担担面

星期五佛旦, 幸运地见汇一有开门, 即和太太入去试面!!!

其他一赞的有豆浆, 够香, 但略为较甜, 值得一试.
小笼包, 一般的好, 不过不失, 即叫即蒸, 值得一试.

如果唔介意地方环境, 著重味道的朋友, 呢家担担面店值得推介. (唔好俾佢叫上海食店呃佐, 担担面才是主打必食!!)
排骨担担面~ 正~!!
2010-05-21
排骨担担面~ 正~!!
  • 排骨担担面