2019-07-01
系尖沙咀睇完电影🎬《阿拉丁》,好想去食印度菜,于是上网搜寻一下,发现呢间餐厅都几受欢迎,于是嚟到试下。翻看餐牌介绍,原来餐厅系南印度、北印度及其他国家都有分店,而餐牌内嘅食物选择亦极多,有分南印度及北印度特色,有Biryani (印度香饭)、Pulao (手抓饭)、Dosa (印度薄饼)、Uthappams (印度班戟)、Naan (印度烤饼)等等,包罗万有。由于太多选择,不经不觉,用左差不多跳一只Bollywood舞💃🏼🕺🏻嘅时间,决定点以下食物。咖喱杂菜 (Vegetable Curry)杂菜主要有绿豆、青椒及甘笋🥕,加埋腰果蓉及洋葱蓉,香料味清香,感觉健康。蔬菜班戟 (Vegetable Uthappams)班戟嘅口感跟平日食嘅中式薄撑有点相似,但内里嘅配料更加丰富,有青豆、洋葱、红椒等,煎得很香脆,三款酸辣酱料各有特色,上面黄色酱最特别,含有清新嘅薄荷味,最好味是橙啡色那款,酸酸地辣辣地,几惹味!材料非常丰富开头无为意薄饼左上角的是一碗汤,后来有一位貌似「阿拉丁」嘅年轻服务员,突然放多一碗热汤系我面前,原来他见我碗汤已经放凉了,而仲有食物未嚟,于是帮我换,非常细心。后尾睇返,原
咖喱杂菜 (Vegetable Curry)
蔬菜班戟 (Vegetable Uthappams)
材料非常丰富
开头无为意薄饼左上角的是一碗汤,后来有一位貌似「阿拉丁」嘅年轻服务员,突然放多一碗热汤系我面前,原来他见我碗汤已经放凉了,而仲有食物未嚟,于是帮我换,非常细心。后尾睇返,原来呢碗叫Samber (辣豆汤),里面有洋䓤、甘笋、辣豆、胡椒等,质感浓浓的。
Naan (印度烤饼)
烤饼上枱时,仲热辣辣,感觉到泥炉炭烤嘅风味,食落面香脆、内软糯,配埋咖哩杂菜,好味道!
Mango lassi (芒果拉昔)
拉昔味道酸甜冰凉,令人在酷暑中寻得一丝凉意。
前枱放着的一些香料,见有一些外国人就咁用匙羹拿少少放落手,然后直接放落口食。
平日较少机会食印度菜,很开心度过了一夜充满印度风情的晚上🌃。