2021-09-02 1042 浏览
现时,想在香港饮有大麻二酚(CBD)咖啡的铺头,本人只系知有两间,一间在上环。而另一间就是太子--安乐珈琲。有一次想试安乐珈琲,但摸左门钉,只怪自己无好好check 下人家的ig 的营业时间,大家都记得去前要睇睇。「安乐珈琲」用得「珈琲」呢两只字,感觉上都系偏日式,而铺头的装潢正好引证左我的推测,入去的感觉,好似去左日式的老咖啡店,风味十足!店舖不算大,但有沙发位、吧枱位及四人位。如果再大点或许是一个休闲,与朋友聊天的好地方。而铺头内除左咖啡外,晚上听讲会变成小酒吧,所以亦放左好种类的酒。第一次试cbd啡,店员亦有介绍话呢只豆的cbd 并唔系佢地自己加入,而系炒豆的时候就已经加入的,所以无得额外加cbd的量。而当日提供左两只冲法,一只系cold brew,另一种系aeropress. 咁第一次饮就当然系热饮啦!其实本人都系第一次饮aeropress, 感觉上只豆都系偏nutty啲嘅风味。当下饮落就冇咩特别感觉,到饮哂成杯,就觉得有啲放松同眼训,原来咖啡因最终都敌唔过cbd🤣