2017-02-03 1103 浏览
今日和几个好姊妹 约咗放工出铜锣湾行街食饭, 大家咁耐冇见, 酒吧又太嘈 ,于是拣咗一间餐厅 可以 食饭倾计饮下酒嘅, 轻轻松松咁倾吐下心事, 又唔会畀人赶走 呢间德国餐厅平时 可以睇下波每晚9点半后所有生啤仲要买一送一 ,喺铜锣湾区 呢啲 高地价贵租嘅 商圈, 要揾间呢啲餐厅真系买少见少 喺门口未行入去已经感觉到里面热闹嘅气氛 平日嘅时间里餐厅都坐满客人 气氛十足 环顾餐厅 每一处都 感觉 到 佢哋悉心嘅布置同埋 充满浓厚嘅德国餐厅气氛 呢一杯系德国酒窖出品嘅啤酒 ,麦味比较重,口感比较浓厚 ,带点苦涩味 。 不过都几推介大家不妨一试, 因为酒窖 啤酒唔系周围有得饮 我自己就点咗杯 奇异果同荔枝加 Vodka沟嘅kee weee kee weee 好香嘅荔枝味 比较浓嘅故未覆盖咗Vodka嘅酒味, 所以 饮起上嚟感觉唔似饮紧酒 Tiffany blue 用Vodka,peach,yogurt, 沟出嚟嘅cocktail, 酸酸甜甜 ,因为有yogurt感觉像很健康。 颜色好靓 果然见到杯酒都会谂起tiffany, 24个月黑毛猪 风干火

喺门口未行入去已经感觉到里面热闹嘅气氛

平日嘅时间里餐厅都坐满客人 气氛十足

不过都几推介大家不妨一试, 因为酒窖 啤酒唔系周围有得饮

颜色好靓 果然见到杯酒都会谂起tiffany,

24个月黑毛猪 风干火腿 配哈密瓜蜜瓜

卖相已经够吸引,一试咗佢嘅黑毛猪风干火腿 好味程度爆灯,还是第一次食到咁好味嘅火腿 , 咸香惹味 , 再夹埋新鲜嘅生果 口感简直perfect match

德国经典薯仔汤- 煮到烂晒嘅薯仔用后感不错

海鲜蕃茄汤- 带点海鲜味,是一道很清嘅汤

招牌脆皮烧德国咸猪手

看到都已经流晒口水, 烧到脆卜卜嘅外皮 散发著令人流晒口水嘅肉香, 急不及待已经好想可以快啲摆落口啦

竟然想之后是店员会 帮你砌埋件 咁到时食起上嚟就会方便啲啦, 外脆内嫩,𩠌啤酒简直一流

西班牙墨鱼汁海鲜饭

很多海鲜 配料 ,非常丰富嘅一个海鲜饭, 带子,大虾,鲜虾,青口,墨鱼 乜都有齐晒,而且用墨鱼汁炒嘅海鲜饭香浓惹味, 味道刚好令人回味

榛子 焦糖炖蛋- 浓香嘅榛子味 配合埋焦糖嘅蕉香甜味,加埋 炖蛋滑溜,甜味刚好

柚子芝士饼- 食后,满口飘散著柚子嘅清香, 食完都唔会觉得 很饱滞