某某国内电信公司,晌23/11𠮶日买行晒报纸,请大家晌24/11美国佬嘅感恩节饮咖啡,仲大手笔咁一共派2,000杯,凭换领券就可以免费享用餐牌上任何一款咖啡一杯,又或者换张咖啡赠券(有效期至30/11),迟啲先换咖啡又得,而咖啡供应商户就系petite amanda!食完晏第一时同同事走过去睇睇咩环境,哗,又真系几多人排,不过好多人都系换咖啡赠券,换完就走,所以流量几快。可能由朝早到依家,都实在好多人排,见到Amanda都有少少「忟忟憎憎」,加上有啲港男、港佬,一个人揸住一叠咁嚟换,心谂:唔使钱啫,唔使咁贪啩!一个店员负责换赠券兼落单,其他店员同Amanda就不停咁冲咖啡,未停过,真系辛苦晒佢哋!可昔店子系得一部咖啡机,排队等咖啡嘅人(包括埋我哋)就越排越长。其实,Amanda嘅法式甜饼晌开店之初,已经好有兴趣想试,今趟既然咖啡唔使钱,又走到过嚟,就更大理由要帮衬佢啦!晌排队之时,双眼已晌个饼柜不停扫射,一柜共11款甜品,好像照磁力共振咁,睇样又睇系咩味道、成份(每款都有介绍牌仔在前)。最终,我拣咗一款心水,同事又拣咗佢嘅「飞弗」,再加上一件好评如潮嘅,两个人食三件饼,感觉有啲奢侈。
当日排队盛况,无想像中咁多人,否则有排都轮唔到呀!

一柜共11款,款款卖相吸引。
因为买咗三件饼,方盒包装。
Charlotte aux Poires $40

- 晌饼柜里面,每一款甜点之前都有个名牌,除咗有个名之外,仲有简单介绍埋成份,因为个名以法文相称,睇见都未必知系乜,下面一组英文成份,至少俾人有个概念

- 依个我称佢为「法式洋梨慕丝蛋糕」啦,其实都可能译得唔系好准,因为好奇之下,查过Charlotte点解,yahoo字典译为「水果奶油布丁」,慕丝同布丁质感系好唔同,不过依啲都系题外话,边位有识之仕不妨指教指教!
- 言归正传讲番件蛋糕先,先讲卖相,外型清新洒脱,饼面十数片梨肉,薄薄而斜切排列,令人觉得如女性般温柔细腻。味道也跟外型相衬,名片嘅成份系咁样注明:lady finger biscuit, pear mousse, pears,最底层有别于一般海绵蛋糕,而系用咗lady finger。不过好老实,同整tiramisu时所用嘅lady fingers口感有少许唔同,佢会好饼干嘅质感,较硬身。但依家食到嘅,个人觉得介乎海绵蛋糕与lady fingers之间,点解咁讲?因为佢整体无lady fingers咁硬,而蛋糕体外围除咗甜,口感仲有粒粒幼沙既感觉,口感酥脆,又几有趣
,同事仲话有种嗒沙糖嘅感觉添。仲有样嘢系小弟好欣赏个饼底,就系你睇佢横切面就知,饼底除咗薄薄一层「手指饼」垫底,围圈嘅「手指饼」同样厚薄匀均。内馅加入少少果肉,再简简单单注满香梨慕丝,慕丝好有梨味
,而且带有轻微天然云呢拿香,细心嘅话就会留意到慕丝中点点云呢拿籽,再者慕丝做得甚有水准,柔滑而唔太甜,当然依个甜度应该调校过较为适合港人嘅。至于最上面嘅梨肉,清甜多汁,感觉很新鲜
,食得出用料上乘,果然不愧为镇店甜品之一呀!
Mille Feuille $43

- 同事「飞弗」、必食嘅酥皮拿破仑蛋糕!明明系一种传统嘅法国蛋糕,唔知点解跟拿破仑扯上关系,晌网上揾吓,都出现好几个说法,当然晌度唔多讲,「盏」班门弄斧献丑。我都系钟意佢另一个较少人用嘅名「法式千层酥」,因为Mille Feuille本身就系有千层酥皮嘅意思嘛

- 成份注明:puff pastry, light pastry cream,相信唔讲大概都知。酥皮松化得紧要,食到个口感系由一层又一层好幼薄嘅酥皮组合成一件,又唔会有「啃」牙嘅感觉,即系无话有部分厚咗,佢做嘅酥皮真系技巧同功力兼备,咬落上、中、下层层都咁松脆
。中间原味嘅吉士,个人评语得两个字:香、滑,香,有蛋香,清甜;滑,唔系软身就叫滑,系柔滑,挺身得嚟,质感好柔软
。而且,都加咗少少云呢拿,多咗朕香味。质素无得讲,真系「顶」佢,俾个顶级过佢
。同事都话,好似绵花糖咁,睇佢好挺身,原来咁软,所以同事劲赞佢超好味。
Chocolate Tart $43

- 朱古力一向都系小弟至爱,所以心水就落晌依个「朱古力挞」身上。唔好单睇佢外表矮矮偏偏咁,其实已经有成4层咁多
,横切一眼就见晒,可见个朱古力挞制作一啲都唔「马虎」,吓吓都系手工嘢。
- 成份简述有:flourless chocolate sponge, chocolate ganache。挞壳食落几脆㖞,当然同「千层酥」𠮶只唔同,千层酥系松脆,朱古力挞就正如曲奇𠮶种甘脆,又有牛油香
;然后上一层系薄薄既无面粉朱古力蛋糕,因为无加面粉,食起嚟较湿润,又重朱古力味,有啲似班尼士;占中间馅心大部份系软朱古力「ganache」,同事话唔够软滑㖞,因为佢唔系慕丝,而系软朱古力,系一种以忌廉加朱古力做成、浓郁且软嘅朱古力夹层,有时食啲粒装朱古力都会遇到,确实,层软朱古力几浓郁,好在又唔过甜;最后,就系最上面嘅镜面朱古力浆,做得细致、有光泽唔哑色、无水泡,镜面朱古力做到咁光滑其实都唔容易,抵俾个赞佢
,再者,朱古力够浓香,好够朱古力味,又无死甜!同事都觉得好食,系唔唔钟意个挞壳咁硬啫。
Chocolate Tart $43
Café latte with organic milk $42 (12oz)
免费咖啡可以任拣,我就要咗杯鲜奶咖啡,零售价8oz为$38,12oz为$42,虽然系免费送嘅,难得送杯12oz之余,仲制作认真,故要需时。咖啡感觉几幽香,有轻微涩口,但奶泡够,口感柔顺,绝对无话送嘅就「求求其其」。
感恩节系美国同加拿大共有嘅节日(网上资料:美国感恩节晌每年11月第四个星期四,加拿大感恩节就晌每年10月第二个星期一),真系唔系好关我哋事。不过,人要学识感恩,好多嘢唔系必然。小弟揾得唔算多,但从来衣食无忧,比上不足,比下有余,有时仲叫做可以食到啲好嘢。$4件西饼我唔会嫌弃,$40一件嘅我会心存恩感去欣赏。我可以睇到眼前美食个卖相,又可以闻到佢散发嘅香气,更可以尝到内藏嘅味道同质感;唔好只睇你杯中少咗半杯水,其实你手里仲有半杯水

又一个题外话,小弟帮佢计过数,卖版广告我就唔知要几多钱,但2,000杯咖啡,每杯零售价系$42,即系派咗$84,000出去(咁大量,可能实际唔使俾咁多添)。因为斋晌免费报纸卖版广告,啲人揭完就算,都唔知你乜水电信公司,依家有咁著数嘢,真系望多两眼,我见有啲人仲成页广告撕落嚟,排队时有啲人又打电话同朋友讲排紧队换咖啡,系乜乜电信送架,咁做真系几有宣传之效。希望第时见到多啲商户都会用依招,益吓啲小市民都好丫

15 分钟 (外卖自取)
当日排队盛况,无想像中咁多人,否则有排都轮唔到呀!
一柜共11款,款款卖相吸引。
因为买咗三件饼,方盒包装。
  • Charlotte aux Poires
  • Mille Feuille