2019-01-02
系我自己衰大时大节冇book定枱同女友食饭 , 即兴走来以前叫遥嘅日本餐厅, 因为之前食过好怀念, 所以想重拾下𠮶种情怀, 点知易咗手之后今非昔比, 我冇book枱所以只能安排门口嘅二人枱 , 本身餐厅内已经有一枱日本人喺度高谈阔论. 本来呢d大时大节都冇所谓, 但系佢哋嘅声浪真系越嚟越大, 而老板同佢地饮埋ㄧ份(我唔肯定老板系咪日本人, 佢识日文),佢地愈倾愈大声,而对我呢个本地人真系零招呼. 而另外有ㄧ枱单身日本人系可以坐ㄧ张四人卡位而老板也殷勤地招呼他, 感觉就觉得老板只系招待熟人, 间餐厅好细又逼, 我坐系门口位等我女友黎, 当晚好冻, 门口ㄧ开ㄧ关真系冻到不似人形。加上被冷待, 及被严重声音轰炸, 心情真系跌到谷底, 虽然我女友已经赶紧黎找我, 但系我真系太愤怒呀!!!! 一怒之下我就起身决定离开. 因为我相信我女友黎到大家都唔会开心! 本人都好熟悉日本人文化 , 也好明白日本人嘅居酒屋系好嘈㗎!!! 但系呢一间餐厅嘅环境真系太细呀, 日本地道嘅居酒屋形式真系好唔适合! 我感觉自己就好似入错人地间屋咁!只有离开才是明智决定!