餐厅: 武藏山
资讯:

屋企人話呢間日本嘢幾好食,我試完即拍枱:呢啲叫「幾好食」咩?呢啲叫 好 好 食!我短時間內去咗四次!第一次去,午市叫個鰻魚飯,諗住最穩陣。老闆介紹呢間餐廳個鰻魚飯有三種食法:(一)普通鰻魚飯同鰻魚汁、(二)加蔥、紫菜同芥末、(三)加埋茶做茶漬飯。(一) 鰻魚熱辣辣,好軟熟,就咁已經好好食。(二)加埋蔥同芥末,完全衝擊我味蕾!係一個想像唔到嘅味道!化解咗香濃嘅鰻魚汁,更加清雅。食(二)食到完全唔想留飯試(三)!(三)加埋茶,啲 Umami 推哂出唻 🥹 又將成餐飯推到一個新嘅高度!食完三個食法,仲有個清甜到不得了嘅海帶湯!好幸福。之後晚市再嚟,鰻魚飯除咗以上嘅三種食法之外,仲有第四種食法!就係加埋生蛋。蛋漿包住一粒粒飯,滑捋捋嘅口感,簡直係日本動漫「食戟」(Food Wars!) 嘅享受 🤯另外一次晚市唻,食完生蝦刺身又有得炸埋蝦頭。幾個人叫咗一條鯛魚做刺身,食完刺身後又攞魚骨煲湯,又係清甜好飲到不得了!聽朋友講雞皮餃子唔識形容,就係好食🤣

(一) 鰻魚熱辣辣,好軟熟,就咁已經好好食。
食完三個食法,仲有個清甜到不得了嘅海帶湯!好幸福。

2024-08-22
  • 雞皮餃子
  • 鰻魚飯
  • 鯛魚刺身
2024-07-30 76 浏览
位於巷仔日本居酒屋,老闆好熱情,叉燒烏冬湯底很好吃,屬於豬軟骨,份量亦很足,燒鯖魚很新鮮。老闆自家製前菜很不錯,很正宗,原來老闆於日本留學多年,再學廚,值得再來。

2024-07-30
2022-10-01 997 浏览
叫咗辣味五花腩烏冬同刺身拼盤,兩樣都好唔掂。辣味五花腩烏冬個湯底同出前一丁個豬骨湯一模一樣架,係多咗啲辣味囉,仲有三四舊仔五花腩嘅~ 刺身拼盤$198,個甜蝦一啲都唔甜唔新鮮口感太爛,赤身多筋,八爪魚勁韌,三文魚都係極普通…食到勁無奈,去壽司郎都冇咁嬲@@ 仲要師傅同樓面淨係好專心serve 一枱熟客咁,我哋兩個人淨係俾一對筷子,叫咗兩次先補多對俾我哋。基本service 都冇就唔好收人10%啦🫠試完冇下次,希望冇人再中伏。
叫咗辣味五花腩烏冬同刺身拼盤,兩樣都好唔掂。

試完冇下次,希望冇人再中伏。

刺身拼盤
辣味五花腩烏冬
2022-08-27 561 浏览
有晚行街搵野食,周圍都排哂隊就轉左入一條巷,有間日本野唔起眼但係有位就入左去餐牌都係正常日本野,特別在order個時日本人老闆會提你邊啲係時令叫你order/ 唔建議, 非常好客所以整體上好新鮮而且佢個腐皮溫泉蛋又幾得意同好食 係一間隱世日本餐廳

所以整體上好新鮮而且佢個腐皮溫泉蛋又幾得意同好食
係一間隱世日本餐廳
2022-06-20 682 浏览
原本定了佐敦某新開的日本餐廳的,到達目的地後才知道是居洒屋,全店只有清洒和串燒,長輩們未必適合。於是改行 Plan B, 見到附近有間日本料理,在這報復式消費的大日子中,見有位,不用等,馬上內進光顧。小店環境不大,各樣也是按有限空間而設置,香港人最明白這串金尺土的道理。😜老闆(也是日本師傅),先推介由日本新鮮空運而來的海鮮,我們選了鯛魚做刺身,師傅建議魚骨可以煮魚湯,我們點了: 豚肉炒野菜,串燒拼盤、燒三文魚頭、豚肉豬骨湯拉麵、焗雜菌、明太子燒雞翼、燒雞泡魚乾、腐皮溫泉蛋、三文魚牛油果反白、燒飯團,白魚湯等等,少不了一瓶小清酒助慶,增加不少慶祝和聚餐氣氛。😍😍我的最愛是雞泡魚乾燒、明太子燒雞翼,串燒拼盤,內有一款是納豆串燒,味道也不是傳說中那麼難入口。原以為白魚湯沒什麼特別,怎知味道鮮甜,不是一般的味素湯,細問下,師傅用了上湯,他每天早上回來必須要預先準備。店子的人手不多,老闆也親自為我們講解食物,互動一番。疫情前他每一個月往返日本三次,主要是帶當地的清酒回來,這兩年疫情下,他唯有倚賴在日本的姐姐寄給他。他坦言這兩年多的經營不容易,所以海鮮的入口數量不會多,為了保存新鮮品質,最多出售兩

店子的人手不多,老闆也親自為我們講解食物,互動一番。疫情前他每一個月往返日本三次,主要是帶當地的清酒回來,這兩年疫情下,他唯有倚賴在日本的姐姐寄給他。他坦言這兩年多的經營不容易,所以海鮮的入口數量不會多,為了保存新鮮品質,最多出售兩天。

總括,食物質素尚可,店舖雖小,誠意搭夠。有機會會再光顧。😍

順  祝父親節快樂!🥰🥰
2022-06-19
2022-06-09 506 浏览
小店風情, 老板好客.裝修前来过感觉一般,環境太暗,今日友人提議所以再次光顧. 感觉環境比之前光猛了舒服多了.老板会親自出來推介每日飛機直送魚鮮, 今次點了兩尾刺身, 再加生蠔刺身.很鮮味, 蠔亦非常大隻,好抵食,後續串燒炸品, 感覺老板的確很用心經營, 以日本菜來說,十分欣賞. 最後因鄰座熟客生日, 老板除了給鄰座提供優惠,亦愛屋及烏,多送一份中拖羅給我們品嚐, 味道固然鮮美.清酒米酒選擇亦多今晚亦淺酌了一大一小, 總括說, 小店人情味濃, 出品質素高,值得推介.
小店風情, 老板好客.
鮮魚刺身
生蠔
中拖羅
2022-06-08
生蠔
2022-05-11 408 浏览
超級推介拖羅刺身肥美甘香有口感傳統日式鰻魚飯三種吃法夠香口特式溫泉蛋賣相極 gimmick 獨家自購優質日本米酒超好飲老闆風趣幽默有優質服務絕對是香港極特色日本小店
超級推介

拖羅刺身肥美甘香有口感
傳統日式鰻魚飯三種吃法夠香口
特式溫泉蛋賣相極 gimmick
獨家自購優質日本米酒超好飲
老闆風趣幽默有優質服務
絕對是香港極特色日本小店

2022-05-05 219 浏览
最近晚市重開 第一次試呢間日式居酒屋 估唔到都幾有驚喜🏮刺身非常生鮮 擺盤都好吸引👍🏻(本來唔太好魚生都試左幾塊 真心好鮮甜有驚喜)米酒好香好醇 飲落唔會覺得澀口~ 鋪頭入面可以選擇嘅酒類都好多 如果唔知要簡邊款嘅話 店員都會耐心介紹~差唔多每枱都會落單呢個鰻魚飯 同平日食開嘅有啲唔同 偏向脆身唔淋 亦都唔會好多好甜嘅鰻魚汁淋上面店員細心介紹有4種食法 有加wasabi 蔥粒同紫菜/拌溫泉蛋/加湯做茶漬飯 個人最欣賞茶漬飯👍🏻串燒有8種 有納豆/明太子/燒汁 etc 食落口感好有趣 上枱係岩岩做起 所以熱辣辣 可以拌溫泉蛋汁食最後仲有試左魚湯同烏冬(不過唔記得咗影相)魚湯幾鮮甜 烏冬正常發揮👍🏻題外話:老闆好似係半個日本人 會講半咸半淡嘅廣東話 店員同老闆都好熱情招待 感覺係一間都好有日本當地風情嘅居酒屋 值得一試🏮
最近晚市重開 第一次試呢間日式居酒屋 估唔到都幾有驚喜🏮

刺身非常生鮮 擺盤都好吸引👍🏻
(本來唔太好魚生都試左幾塊 真心好鮮甜有驚喜)

2022-05-03
2022-04-11 213 浏览
Oh noo 我食咗啲咩,原本見門面幾日式,便當又咁平,以為賺咗,點知最後總結三個字:唔 好 食首先唔係雞扒,係粒,味道唔新鮮;豉油汁有酒味幾特別,今餐係汁撈飯,純粹討個飽肚感。不過睇在價錢份上,算係咁。
照燒雞扒便當
2022-04-06
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2022-03-20 226 浏览
本身去附近餐廳,但疫情下,幾間都無開或無堂食,於是上open rice看看就入了這間。(午飯時間,1個人都無,已經覺得有啲伏)之後有一兩枱客。睇餐牌,價錢絕對唔平,有熟食、有刺身壽司,刺身例如活赤貝$78一隻,拖羅$278,會「想像」是中等級數吧?最後安全起見叫了:三文魚壽司2件,一件$20咁貴。有件壽司塊三文魚係兩塊(係唔夠長,補埋落去)飯,好硬、好乾,無醋味。好難食,我寧願食頹爭鮮。牛油果軟殼蟹卷飯好散,軟殼蟹細到,我只感覺到炸粉的存在。燒魷魚90蚊,期望你燒得靚靚仔仔,一上菜,燶到痴左,食落有苦味。最嚴重,成條魷魚中間條骨無清理,仲要切件,即係每一塊裏面都有骨。醬汁太多,鹹到苦,燒燶又苦。唔好食都係其次,成條骨無清理,係廚師既常識問題。壽喜燒1xx蚊,不大期望。好多餐廳的壽喜燒都不是真正壽喜燒,這裏相同,其實只是個牛肉鍋。金菇最多,用粉絲做底(未煮得夠淋),牛肉成3-4塊,好普通質素。天婦羅蝦80蚊,成果3隻咁大把?!好啦,咁1隻廿幾蚊,好食啦呱?個炸漿淋左,蝦肉散散地。仲有,成餐飯,隻蚊之仔未停過咁嬲住嬲住,仲降落過我舊三文魚壽司咁樣叫法,都$532 / 2個人。唔值、難食、無

(午飯時間,1個人都無,已經覺得有啲伏)
之後有一兩枱客。

睇餐牌,價錢絕對唔平,
有熟食、有刺身壽司
刺身例如活赤貝$78一隻,拖羅$278,
會「想像」是中等級數吧?

最後安全起見叫了:
三文魚壽司2件,一件$20咁貴。

有件壽司塊三文魚係兩塊(係唔夠長,補埋落去)
飯,好硬、好乾,無醋味。

好難食,我寧願食頹爭鮮。

牛油果軟殼蟹卷
飯好散,
軟殼蟹細到,我只感覺到炸粉的存在。

燒魷魚
90蚊,期望你燒得靚靚仔仔,
一上菜,燶到痴左,食落有苦味。

最嚴重,成條魷魚中間條骨無清理,
仲要切件,即係每一塊裏面都有骨。
醬汁太多,鹹到苦,燒燶又苦。
唔好食都係其次,
成條骨無清理,係廚師既常識問題。

壽喜燒
1xx蚊,不大期望。
好多餐廳的壽喜燒都不是真正壽喜燒,
這裏相同,其實只是個牛肉鍋。
金菇最多,用粉絲做底(未煮得夠淋),
牛肉成3-4塊,好普通質素。

天婦羅蝦
80蚊,成果3隻咁大把?!
好啦,咁1隻廿幾蚊,好食啦呱?
個炸漿淋左,蝦肉散散地。

仲有,成餐飯,隻蚊之仔未停過咁嬲住嬲住,
仲降落過我舊三文魚壽司

咁樣叫法,都$532 / 2個人。
唔值、難食、無下次。

見店鋪收信用卡,想簽卡,
埋單時,店員話lunch無得簽卡。
但係大佬,500幾蚊都唔簽得?我無咁多現金,最後佢無奈地話:好啦,咁簽啦

⋯⋯⋯⋯
2022-03-20
2022-02-19 152 浏览
午餐想試吓小店,行過這間外觀很日式的居洒酒屋,叫了個一人火鍋,結果係嚇死人,我去大家樂都豐富同吸引過佢,只有菜,大葱同少量牛肉,烏冬冇,飯冇,連少少冬茹同紅蘿蔔都冇,連醬都慳!咁嘅質素都要$108加一,我今日的心情跌到谷底!
2021-10-27 377 浏览
喺附近返工所以晏晝去咗食嘢入到去老闆係講日文,即刻加分🤣本身都係諗住普普通通食個快飯,點知呢一個定食好有驚喜喎😋我叫咗一個雞飯,估唔到做到兩食,可以食到茶漬飯,平平哋係一個唔錯嘅推介
喺附近返工所以晏晝去咗食嘢
入到去老闆係講日文,即刻加分🤣
本身都係諗住普普通通食個快飯,點知呢一個定食好有驚喜喎😋
2021-10-26 203 浏览
魚真係好新鮮,老闆好人又 nice, 佢會推介你食今日新鮮運嚟嘅野,如果叫得太多嘢食,佢會叫你唔好叫住,食左先唔夠先至再叫,等我地唔好做大嘥鬼,非常之有良心嘅小店。超級推薦俾朋友
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 燒牛舌
  • 鰻魚飯
  • 明太子燒飯糰
  • 刺身秋刀魚,不過要睇季節
  • 腐皮溫泉蛋
2021-08-31 441 浏览
原本諗住即興去佐敦新開嘅Hare, 點知去到已經訂滿咗,唯有去附近搵食,點知中晒伏😫武藏山,晚上6點去到,未有客,安排我哋入去,放低個體溫探測器係枱面,我地拍咗,又唔拎走。開始叫野食,叫咗個刺身盛同牡丹蝦一隻,$298+$68,普通材料,好爭鮮少少。梅酒$58,係今餐飯最差,用隻100ml細杯,放滿冰,得少少酒,只飲冰水味。再叫清酒煮蜆$98,完全冇酒味,清湯蜆肉唔新鮮炸蝦天婦羅$80,3隻蝦冇蝦味腩肉串燒$38、鰻魚串燒$48、牛舌串燒$38,普普通通,唔難食冇服務,唔會再倒茶兩個人埋單$720,完全唔值

再叫清酒煮蜆$98,完全冇酒味,清湯蜆肉唔新鮮
炸蝦天婦羅$80,3隻蝦冇蝦味

冇服務,唔會再倒茶

兩個人埋單$720,完全唔值

刺身盛
梅酒
清酒煮蜆
炸蝦天婦羅
鰻魚、牛舌、腩肉串燒
2021-06-18 496 浏览
魚生夠新鮮 生蠔🦪好食坐底首先老闆攞一箱出嚟俾我哋睇有咩嘢新鮮我哋揀咗條大左口魚 跟住仲有牛肉燉薯仔魚骨煲湯就梗係㗎啦😎 夠鮮味因為我哋四人一定飲酒 Sake 1.8L 介紹唔錯 炸可樂餅 串燒送酒 開心gathering 又一晚可以再嚟
魚生夠新鮮 生蠔🦪好食
坐底首先老闆攞一箱出嚟俾我哋睇有咩嘢新鮮