2018-08-14 3468 浏览
差唔多喺一年前嘅时间,曾到访过观塘骆驼漆大厦一家主打「慢煮」(真空低温烹调)嘅餐厅,印象非常好,慢煮,喺我觉得一种非常好嘅烹调方式,让食材得以保留所有营养,亦令其质感变得更鲜嫰。最近,从友人口中得知,观塘有另一家餐厅同样以慢煮为卖点,而且,更有自家制手工意大利面,啱晒我嘅口味啦。故此,相约友人到访,跟牛完全无关喺嘅意大利餐厅「C.O.W. Dining」。友人第一次到厂厦餐厅用餐,所以,嚟到「C.O.W. Dining」佢话有点点猎奇嘅感觉,皆因由地下、走廊通道都好「厂厦」,但一入到餐厅,就有种焕然一新嘅感觉。室内嘅装修,下半身墙以深啡色木板作配置,而上半身墙则松上淡紫色,仲挂上唔少晌荷里道常见而带有讽刺意味嘅油画,虽然跟环境唔算好夹,但相信喺店主嘅偏好,艺术嘅嘢小弟自认识条铁。不过,衬以柔和嘅灯光,加上枱上嘅蜡烛灯,整体气氛都几有情调架。然而,个人觉得最有特色喺啲地砖,草绿配衬橙啡,图案有种复古味道,又有点似啲外国大教堂嘅地砖。餐牌里显示出店家只卖套餐,无散点嘅菜式,而套餐简单嚟讲分3道菜及5道菜套餐,仲有一款5道菜嘅套餐喺全素添。而定价范围比较阔,部份更做紧8折优惠,但要温提一下,
餐牌里显示出店家只卖套餐,无散点嘅菜式,而套餐简单嚟讲分3道菜及5道菜套餐,仲有一款5道菜嘅套餐喺全素添。而定价范围比较阔,部份更做紧8折优惠,但要温提一下,暂时餐厅仲只喺收现金,记得带足钱埋单
而晌餐牌内页,强调佢哋供应细致嘅扒类、慢煮菜式及自家制手工意大利面,故此,拣餐时大可以呢几方面作为考量点。
餐厅设有wifi,密码大方楝个牌晌餐枱上,唔使嘥大家时间问职员。其实,我都唔喺好明,时下好多餐厅都已经有提供免费wifi,但大多数都唔会主动披露个密码,有啲我试个宁愿麻烦啲由店员帮你输入,都唔会讲俾你听。
前菜小点

落好单之后,会额外醒一客餐前小点俾客人过过口瘾,名为「意大利芝士卷」,每上一道菜,店员都会略作介绍,呢道小点喺揾咗意大利青瓜、意大利黄瓜卷住一小嚿忌廉芝士而成,两片瓜都刨得好薄,入口好爽脆,而忌廉芝士则软滑香浓,配搭不俗。
意大利芝士卷
香煎鸭肝配慢煮菠萝

前菜有两款,如果两个人嚟就唔使心烦,就试晒两款。现场灯光确喺有啲昏暗,希望大家唔好介绍小弟今次啲相有点暗。件鸭肝都几厚身吓,煎得好香,做到外脆内绵,口感丰腴,确喺有种入口即化嘅感觉,而且,完全无筋,喺质素高嘅货色,沾点点苹果酱,去腻而更清爽;更特别嘅喺件碟嘅菠萝采用慢煮,第一次试慢煮蔬果,入口鲜甜,口感软腍而无渣。
波士顿龙虾配柠檬橄榄油和俄罗斯鱼子酱

呢道绝对喺矜贵嘅前菜,又波士顿龙虾,又俄罗斯鱼子酱,而且,卖相非常之靓。龙虾拆咗肉,配柠檬橄榄油,虾肉爽口弹口之余,有咸鲜嘅海水味,再有啲柠檬清香,颇特别。加上鱼子酱,就令个咸味更具层次。呢道菜道以青瓜做慢煮,爽脆之余,味道极之清甜
自家制面包

食完道前菜,就送上面包,用作配衬随之上枱嘅餐汤。两款面包:意大利面包条及意大利香草包,店员特别强调面包都喺师傅自家制,真喺诚意十足。而后者,更喺个人好喜欢嘅包款,小弟曾在外学整呢款包,所以,食得出其做法正宗,就喺发酵完第三次后,晌包面淋上一朕橄榄油及洒上海盐粒再焗,依家出面好多时食到嘅都喺来货,绝大部份均缺少呢两个元素,只喺简单把香草混入高筋面粉搓包而已。个香草包唔止软绵,又富香草味,油润兼带有海盐嘅咸味,一知字总结:
野菌忌廉汤

餐汤次一本来喺一道蟹汤,但货源关系,改为野菌忌廉汤,友人反而话仲啱佢。个汤嘅菌香味好强,上到枱未饮都已经闻到,小试一口,果然菌味浓郁,质感细腻,好有水准嘅出品。
焗法式洋葱汤

而我就拣法式洋葱汤,亦喺小弟喜爱嘅汤品之一,以小玻璃茶杯盛载,而非常见嘅瓦碗,多一份别致。面层薄薄烘软嘅芝士,配以法包,吸满汤汁,软软绵,至于个汤,带有好劲强嘅洋葱香甜味,更喺丁点涩味都无,好饮。
自家制墨鱼汁面配香煎带子和罗勒香草蕃茄汁

既然意大利面喺店家嘅撚手嘢,套餐当然会有啦,呢一道小主菜份量恰好,正正俾大家试到,却唔会太饱肚。墨鱼汁面本身就唔会真喺有太大味道,所以,个罗勒香草蕃茄汁好突出,罗勒好幽香,蕃茄好鲜活,而带子极之爽弹。
自家制墨鱼汁面配香煎带子和罗勒香草蕃茄汁
自家制意大利粉配巴马火腿、牛肝菌蕃茄忌廉汁

一家橙色嘅牛肝菌蕃茄忌廉汁颇特别,香香甜甜嘅感觉,好浓郁,好幼滑,挂满落每炷意大利面之上,而面条口感一流,烟韧而有咬口,加上巴马火腿带出嘅咸香,比烟肉嘅质感更细腻,整个配搭都好出色。
慢煮纽西兰牛柳配红酒汁 $448

呢款5道菜晚餐嘅定价就视乎所拣嘅主菜,友人喺肉痴,牛柳就最合佢心水。由于友人喺第一次慢煮嘅肉,所以,极为惊喜,牛柳嘅色泽呈嫩粉红,却完全无血水渗出,质感嫩滑到不得了,且肉味浓,蘸上红酒汁,点点红酒香,非常合衬。
香煎印度洋老虎海虾配蒜蓉香草蕃茄汁 $468

小弟嘅主菜喺印度洋虎虾,果然喺唔同啲,每只海虾都非常大只,甚有睇头,一客有3大只,而且,每只都去晒壳,食用方便。啲虾肉好弹牙,极有虾味,底下垫咗大量蒜蓉香草蕃茄蓉,酸香鲜活,配虾都好衬。
香煎印度洋老虎海虾配蒜蓉香草蕃茄汁
佢哋嘅主菜唔止主食材用料不赖,就连配菜,亦花咗唔少心思。先喺伴有一串烧翠玉瓜、鲜蘑菇及车厘茄串,再有啲田园时蔬及薯蓉,时蔬中嘅萝卜更喺以慢煮方式处理,咬落清甜、水润、无渣,薯蓉亦打得滑溜
甜品拼盘

套餐本来只包一款甜品,但店主好人,索性俾齐4款我哋试,成道拼盘形式登场,分别喺原味嘅梳乎厘、慢煮苹果卷、青柠挞及朱古力挞,呢个亦喺建议食嘅先后次序。事后再跟店员倾开,原来就连甜品都喺师傅自己整,绝不用来货,真喺诚意可嘉。
甜品拼盘:梳乎厘、慢煮苹果卷、青柠挞及朱古力挞
梳乎厘成本唔高,但就喺手工嘢,兼且无得事前整定,因为蛋白打起摊耐咗唔用会化,又要即焗,睇见个梳乎厘焗得咁高咁挺身,就知蛋白打得够起,入口绵密,轻盈细致
;慢煮苹果卷以酥皮做卷皮,咬落酥脆香口,而里面唔止有苹果,比一般只加提子仲多咗唔少干果及果仁粒,增强咬口感,但个人就觉得啲苹果用唔用慢煮都应该分别不大;两款挞都做得出色,先讲青柠挞,挞底够薄而平均,喺手势,馅心嘅青柠果蓉酱柔软而清爽,面层更刨咗唔少青柠菁,散发出青柠嘅独有酸香味
;最后品尝喺朱古力挞,朱古力味浓郁得紧要,带微微甘苦,比睇起嚟更软滑,总结而言,4款甜品都确有一手。
咖啡、柠茶

友人就喜欢冻柠茶,小弟就选择醇香嘅热咖啡,喺配甜品嘅最佳拍档。虽然餐饮只包基本啡茶,但亦可以加$15转其他特色咖啡。
咖啡、柠茶
整晚嘅菜式可以讲都无乜太大挑剔,每道菜嘅用料、烹调技巧都甚有水准,亦见大厨花咗唔少心思晌啲细节位
。服务方面亦都好到位,换碟、添水呢啲基本嘢就唔在讲,因为今晚未算好满,所以,安排客人分散啲坐,让大家都更感宁静,上菜速度恰好,食到中段,更不时询问客人上菜使唔使慢啲作调整,都喺企晌客人角度睇问题。
意大利芝士卷