2015-02-21 2343 浏览
写食评写咗五个月, 一直都想写啲未有食评嘅餐厅, 希望可以为各位介绍一间新餐厅! 等网友睇嘅时候参考价值都大啲, 而黎紧就系情人节, 相信大家要绞尽脑汁, 谂吓去边到庆祝, 又系考心思嘅时候喇  嘿, 男朋友就揾到呢间新得黎而位置又比较隐闭, 系工厦里面以Slow cook做卖点嘅西餐厅 店名 C.O.W 系两位老板用佢地嘅小朋友个名拼出黎, 用意系想将铺头一代传一代! 晚市暂时只接受预订, 我地6:30黎到人流唔多, 播住纯音乐感觉好轻松, 枱之间距离都几阔, 倾计都好有私隐 今晚餐牌    客人book枱嘅时候可以同店员沟通吓想食啲咩菜式, 餐厅都会尽量配合睇完餐牌, 店员就为我地送上餐前小食 (3.5/5)用三种唔同颜色嘅意大利青瓜, 炒到软身之后整齐排好, 放cream cheese系中间, 好似卷寿司咁卷实佢, 雪冻后切好上碟  芝士味唔浓, 咬两啖先出cream cheese个香, 嫌淡味可以配侧边黑醋汁, 装饰之余又可以当酱汁食  自家制黑橄榄面包 配橄榄油、意大利黑醋、牛油 (2.5/5)望落好似scone, 外层食落口感脆口中间就好软, 唔知由几时开始钟意

今晚餐牌
睇完餐牌, 店员就为我地送上餐前小食 (3.5/5)
餐前小食
餐前小食
望落好似scone, 外层食落口感脆口中间就好软, 唔知由几时开始钟意食橄榄, 所以呢个包对我黎讲有种特别吸引嘅味道, 淡淡哋嘅橄榄味, 就咁食都够味, 又可以用面包点其他菜式嘅汁, 咁就唔会做大晒鬼啦! 哈哈
黑橄榄面包
黑橄榄面包
鲜嫩菠菜慢煮甘笋沙律 意大利烟肉和黑醋汁 (4/5)
虽然选用烟肉惊喜唔大, 但食落比起平时嘅咸味冇咁重, 油份都唔系好多, 有种食猪肉干嘅感觉. 香同脆, 慢煮甘笋嘅原来好爽口, 咬落去以为未熟, 但又无生食𠮶种草腥, 怕食生甘荀嘅朋友一定食唔出啦! 菠菜叶好厚身每片都好新鲜, 口感似嫩叶但唔会生涩, 上碟时已经捞好嘅黑醋汁, 亦用黑醋做了个简单嘅装饰, 画龙点睛

鲜嫩菠菜慢煮甘笋沙律 意大利烟肉和黑醋汁
自家制酱汁凯撒沙律配慢煮红菜头和义大利巴马火腿 (3.5/5)
火腿卷住沙律菜, 切起上黎都好方便, 上面有焗过嘅脆烟肉粒粒同自家制酱汁, 味道唔会单一都唔错, parma ham比平时食到嘅无咁咸, 亦都几易咬, 油脂黐咗系菜上面好香, 配埋香口干身芝士, 成个口感好复杂好特别, 红菜头造型好似紫色啫哩, 水份好多闪令令咁, 而质感好嫩软熟, 似啱啱切出黎咁, 够入味
自家制酱汁凯撒沙律配慢煮红菜头和义大利巴马火腿
自家制酱汁凯撒沙律配慢煮红菜头和义大利巴马火腿
香浓海鲜清汤配甜虾 (3.5/5)
虽然呢款就淡啲, 不过有一种鲜鱼同虾味, 啲虾好新鲜, 都几爽口!
香浓海鲜清汤配甜虾
清甜蕃茄清汤配带子(4/5)
一上枱, 就闻到好香的蕃茄味, 个人钟意蕃茄汤多啲, 酸酸甜甜好开胃! 望落去好清, 几近无杂质嘅感觉, 后尾问过师傅先知制作过程都几繁复, 煲完入雪柜再拎出黎煲, 整走晒啲材料, 口感似水但味道好香浓, 简简单单一粒煎带子 几条蕃茄丝, 几片菠菜叶作装饰
清甜蕃茄清汤配带子
自家制海鲜及蚝云吞配意大利青酱汁(5/5)
个皮几爽, 配蚝饺嘅汤汁, 味道好鲜, 有少少虾肉同其他海鲜, 多咗份口感, 因为要食埋啲汤, 所以成旧放入口个感觉好full好正! 味道又唔会好漏, 因为份量都几大, 建议切走部分皮再食中间, 直接切嘅时候可能会走晒啲汤汁, 旁边有青酱汁系用牛油果整成, 配少少松子, 都几好味
自家制海鲜及蚝云吞配意大利青酱汁
自家制黑蒜馄饨配和牛及牛肝菌(5/5)
选用嘅和牛脂肪分布平均, 令食嘅时候肉汁丰富, 和牛连牛肝菌整成蓉, 味道更浓郁更香, 同之前嘅菜式一样唔浓味, 而dough系用黑蒜整, 所以个皮带少少甜香味, 伴碟一啲都麻夫, 有鲜蕃茄蓉, 慢煮韭菜花及煎得好香嘅蘑菇, 摆放日本风简单又好睇!
自家制黑蒜馄饨配和牛及牛肝菌
慢煮挪威三文鱼柳配配慢煮莳萝青瓜及柠檬乳酪(5/5)
切细份又会食到一丝丝嘅质感, 一大啖食又会试到糖心嘅感觉, 点食都咁正! 因为系慢煮, 所以温度要控制得好稳定, 而令到啲三文鱼好腍好嫩口, 松散嘅肉质就好似系个口入面融化咁, 再煎过嘅鱼皮, 一脆一嫩, 好正! 底下啲青瓜超爽口, 味道较淡, 可以用黎中和吓, 两者一齐食口感都唔错
慢煮挪威三文鱼柳配配慢煮莳萝青瓜及柠檬乳酪
慢煮法国鸭胸配烩红棷菜, 苹果西梅云吞, 红酒汁 (3/5)
鸭胸肉好巨型同一般嘅印象好唔同, 肉质较实味道有啲膻, 切细份啲连埋红棷菜食, 水分多啲香味亦可以更多, 另外又点可以唔提前面嘅西梅云吞!! 用青苹果切薄片, 中间包啲西梅蓉酸微微咁, 食完肉类做一个间断, 迎接甜品
慢煮法国鸭胸配烩红棷菜, 苹果西梅云吞, 红酒汁
慢煮牛柳配荷兰汁和朱古力芥末(3/5)
牛柳感觉上口感同鸭胸有啲相似, 但就比鸭胸juicy 啲, 荷兰汁系以薯蓉同青豆蓉整成, 牛柳嘅肉质同荷兰汁嘅口感好配合, 多咗种层次, 除咗荷兰汁, 仲有款朱古力芥末, 大厨话系谂咗好耐先谂到用朱古力混芥末, 一入口系朱古力嘅甜, 而去到喉咙先有芥末𠮶种辣! 怕食芥末嘅朋友可以一试!
慢煮牛柳配荷兰汁和朱古力芥末
慢慢食边倾计都用咗三个钟, 店员会留意我地嘅进度, 安排上菜时间, 甜品终于上场啦!

首先有梳乎厘, 新鲜滚热辣, 食嘅时候记得细啖啲, 怕烫伤辣亲! 味道不过不失啦, 蛋香都几丰富!
第二Tiramisu, 好似岩岩做好嘅炖奶咁滑身, 中间嘅蛋糕切成粒粒, 吸收好吸收咗好多咖啡, 中和忌廉甜味
最后嘅生果, 有雪梨, 苹果及莲慕, 其中一款用咗slow cook煮过, 估到系边款嘛? 嘿
系苹果呵! 因为slow cook或者煮过嘅生果, 俾我感觉都会变淋, 但三款都好爽口, 唔知道隐藏住嘅苹果经过数slow cook特别处理, 首先去皮切好, 放入慢煮机, 要煮好几个钟先令到苹果中间变成糖心状态, 但又好爽甜, 非常欣赏
梳乎厘
Tiramisu
平均消费$480~$520, 每位5道菜
推介此餐厅 4.5/5 客人book枱嘅时候可以同店员沟道下想食啲咩菜式, 情况许可餐厅都会尽量配合

C.O.W. Dining
星期一至日: 11:00-16:00; 19:00-23:00
观塘观塘道396号毅力工业中心2楼F室
Tel: 3565 6814 (晚餐必须预先订座)

2015-02-13
香浓海鲜清汤配甜虾