2023-09-02
嚟咗TST嘅Aqua食fusion cuisine庆祝下,嗌咗个premium tasing menu(o^^o)✨吞拿鱼&三文鱼他他配三文鱼子、黑鱼子、炸云吞皮✨呢种食法我系第一次咁食😍😍通常炸云呑皮系喺斋舖先出现㗎嘛,食第一啖食到有啲surprise🤣不过佢同啲加工过嘅鱼生粒粒出奇地夹,反而分开食冇咁好食,斋食炸云呑会变得单调,斋食鱼生又会劲咸( ´▽`)✨火文鹿儿岛和牛伴黑鱼子寿司🍣✨个寿司饭系暖暖地、酸酸地,配上刺身好夹。睇落以为呑拿鱼,其实系wagyu嚟㗎~和牛好肥美⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄有入口即化嘅感觉!!!黑鱼子就系放喺和牛寿司顶作点缀▪️◼️✨松叶蟹肉+蟹膏茶碗蒸✨佢一上餐𠮶阵睇落似系餐汤,食咗几啖之后发现系茶碗蒸,蛋嘅质地好滑身,里面有唔少蟹肉丝,令每一啖蛋都带出淡淡嘅蟹肉香味🤤🤤🦀️✨皇帝蟹青瓜沙律配蕃茄清汤汁及香芹油✨佢就系整成圆形状𠮶碟,结合咗新鲜蟹肉同青瓜粒,多咗个咬感🙊每食一细啖 口中都有蟹肉嘅香,肉质几鲜美嘅~🦀️✨什锦天妇罗拼盘✨本身睇menu见到「天妇罗」都怕呃钱,心谂去放题食咪仲好🍤😂幸好冇令我失望嘅,个拼盘每样嘢食都好新鲜好大旧,炸虾、青椒、南瓜、
✨吞拿鱼&三文鱼他他配三文鱼子、黑鱼子、炸云吞皮✨
✨火文鹿儿岛和牛伴黑鱼子寿司🍣✨
✨松叶蟹肉+蟹膏茶碗蒸✨
✨皇帝蟹青瓜沙律配蕃茄清汤汁及香芹油✨
✨什锦天妇罗拼盘✨
本身睇menu见到「天妇罗」都怕呃钱,心谂去放题食咪仲好🍤😂幸好冇令我失望嘅,个拼盘每样嘢食都好新鲜好大旧,炸虾、青椒、南瓜、茄子如是(>^ω^<)
✨墨鱼汁烩意大利饭配红虾、羊奶芝士、蕃茄及香芹🖤✨
我一向对risotto麻麻地,平时去cafe宁愿嗌意粉🙈今次试咗都系麻麻地啦~外软内硬。不过几钟意个墨鱼汁再配上芝士、蕃茄、香芹呢个配搭,捞埋酸酸地,多咗层次感( ̀⌄ ́)只虾就好鲜甜🦐
✨石烧和牛西冷伴炸蒜片配三色汁✨ [另加:$360]
基于唔洗加钱𠮶2个choice真系唔特别/唔啱食,就叫咗呢个烧牛喇!🐮🐮真冇估到西餐厅有得咁样烧和牛,开心🙈啲牛肥肥地,几好食,有弹牙嘅口感(烧嘅过程真系几香🤤🤤
✨龙虾配皇帝蟹、油封马铃薯、香醋及鱼子酱✨ [另加:$390]
龙虾同蟹真系好抢眼,食落好鲜甜弹牙,配埋醋/鱼子酱嚟食更加突出佢地嘅味🦞而薯仔方面,我未食之前系完全唔知佢系薯仔😂😂
✨ 特色盆景树甜品✨
🔸番石榴慕丝芒果流心蛋糕、柚子柑桔忌廉、白朱古力慕丝及开心果海绵🔸
好似一个艺术品咁,好有creative🙊🙊mousse就咁睇应该唔知佢喺边,佢系被白朱古力包围住🤣呢个mousse酸酸地,芒果味比较突出。另外一只mousse系白朱古力味,呢只系甜甜地,系「甜」品😭❤️而黄色柚子cream真系好酸😂😂 开心果海绵蛋糕占嘅比例系极少,如果蛋糕多返少少就好喇,(我好钟意食蛋糕㗎!)😭其余𠮶啲就系朱古力,都有棉花糖。
Overall 好多嘢食都令我几surprise,某几碟会有一种估唔到有呢啲组合嘅感觉,而海鲜同肉类相对平时𠮶啲系新鲜好多。职员大多都系欧美人,个个都好热情好outgoing🙈🙈个景色夜晚系最加分,20:00仲可以远距离睇维港mini版嘅烟花😂