2020-03-29
新蒲岗一带好多小店 今次终于黎到bookmark左好耐既窝子餐厅装横怀旧 绿色墙身 黑白阶砖 木枱配上木凳 梳化凳 折叠铁凳 又几有feel自家制肉酱扁意粉 $81肉酱意粉面层舖左好多芝士 拉丝无难度 仲可以拉到好高自家制肉酱酸甜开胃 感觉唔会太肥肉 份量亦毫不吝啬 食到最后竟然变左面唔够捞肉酱 意粉软硬适中 整体多汁完全唔会干争争八小时慢煮万字酱油猪软骨饭 $93猪软骨竟然系一锅上 份量比想像中多 经过八小时嘅慢煮 软骨位果然入口即融 猪肉软腍入味 完全唔油腻蛋黄经调味 咸咸地捞饭一流旁边仲有爽口莲藕同红萝卜作伴碟脏脏意大利芝士忌廉 $52芝士忌廉份量毫不吝啬 质地较实 口感有啲似雪糕 饼底带淡淡咖啡香 如果饼底份量多啲就好啦 整体唔会太甜 好钟意佢侧边有好多脆脆 为Tiramisu增添左唔少口感榛子鲜奶咖啡 $40入口顺滑 淡淡榛子味 奶味偏重黑糖焙茶鲜奶 $39主角同样放在鲜奶上 黑糖和焙茶慢慢淡岀
自家制肉酱扁意粉 $81
肉酱意粉面层舖左好多芝士 拉丝无难度 仲可以拉到好高