2023-08-18
💖Bookmark左天后呢间怀旧风火锅店好耐,今日终于黎食!餐厅整修行旧香港风格,特别嘅元素包括九龙城寨装修风、霓虹招牌、旧报纸📰风餐牌、怀旧风餐具等,好比心机!1⃣️玫瑰花花药膳汤🌹 $108💖药膳同料酒味浓郁,店员会提醒我地汤底滚之后饮碗再落肉。汤底有虫草、红枣、杞子、玫瑰等配料,好足料、养生又鲜香!之后煮开左店员见到汤少左都会主动帮手再加。2⃣️牛魔王拼盘🐂 $468🔸极致本地手切肥牛、顶级安格斯牛颈脊、手切封门柳、鲜牛肉粒、牛胸尖、牛脷托💖选择困难症直接拣拼盘,有6款牛肉慢慢食🤤。手切肥牛肉香,、有嚼劲牛颈脊油脂均匀,入口香滑柔嫩。封门柳纹理靓、油脂少,肉味浓郁。鲜牛肉粒较厚所以会慢啲熟,但好难得嘅系煮得耐,肉质都系好嫩😮,唔似出面有啲牛肉粒会变柴。牛胸尖系牛胸前肋骨上嘅筋膜肌肉,数量少所以较罕见,油脂味好香但唔腻,口感偏爽脆。牛脷托爽口得黎带肉味嘅鲜甜,比普通牛舌嘅韧度低而嫩度高。3⃣️虾胶油炸鬼🦐 $78💖推荐!虾胶个面向汤、浮住煮,熟左之后虾胶Q弹,配蟹籽嘅爽脆、配欧芹清爽香口;油炸鬼keep到脆口,口感丰富!4⃣️芦苇粒青提 / 果粒橙🍹 $18@1💖饮品选择几多,除左樽装同罐装饮品,
1⃣️玫瑰花花药膳汤🌹 $108
2⃣️牛魔王拼盘🐂 $468
3⃣️虾胶油炸鬼🦐 $78
4⃣️芦苇粒青提 / 果粒橙🍹 $18@1
💖饮品选择几多,除左樽装同罐装饮品,仲有各种凉茶🍵,适合打边炉饮。
💖值得一提嘅系佢哋酱芥选择多,当中包括独家调料,葱油个款劲香,酱芥$18一位。食完仲会附送免费嘅西瓜🍉添!