2014-10-31
来到我俩的周年饭,都谂左几间不同菜式的店,呢间Wired cafe我系上年尖咀食过一次觉得几好,所以就拣呢间啦。呢晚我地都冇Book位,1930 来到攞位,都有人等紧,职员话约半小时后㖞,好啦~ 因为冇第2间想食,咁我就即管行住商场等啦。结果又真系8点打比佢话有位喇,我地快快步返去坐低拣野食咯,第一样唔使谂嘅当然要杯 Irish coffee 啰~ 因为上次饮过好味,虽然Menu系冇呢杯野..呵!其余的就交哂比佢发板喇。呢晚我地2人点了以下野食,10分钟后陆续上枱:① 爱尔兰咖啡 Irish coffee ($??) ② Umelini ($68) ③ 轻便早餐 Light Breakfast ($78) ④ 咖哩蛋包饭伴炸鸡 Tokyo-style Curry Rice Omelet ($88) ⑤ 焗墨西哥粟米片 Salsa Nachos ($55) 我就觉得食饭一定要「慢食」嘅,最怕食快餐,尤其去有加一收费嘅地方,就更加要慢食,享受食物与环境,今次同佢来,我地都觉得满意嘅。① 我最爱的<爱尔兰咖啡>,虽然与我饮开的份量较细杯,但胜在面层的cream也较少,酒味重D,啡味较淡,同样
呢晚我地2人点了以下野食,10分钟后陆续上枱:
① 爱尔兰咖啡 Irish coffee ($??)
② Umelini ($68)
③ 轻便早餐 Light Breakfast ($78)
⑤ 焗墨西哥粟米片 Salsa Nachos ($55)
我就觉得食饭一定要「慢食」嘅,最怕食快餐,尤其去有加一收费嘅地方,就更加要慢食,享受食物与环境,今次同佢来,我地都觉得满意嘅。 ① 我最爱的<爱尔兰咖啡>,虽然与我饮开的份量较细杯,但胜在面层的cream也较少,酒味重D,啡味较淡,同样觉得呢间调配的更适合我!! ② 佢<Umelini>由梅酒,苏打水、青柠汁和黑醋栗甜酒混合而成,佢就唔多钟意呢杯野,觉得怪怪地,我试饮过系有汽嘅梅酒味饮品多,青柠味好微,就唔觉有Cassis味噃!?只可以话够大杯啰,但唔抵饮。 ③ <轻便早餐> 以呢个价钱有2条大肠、2片烟肉、一件大蕃茄、Omelet、沙律菜及面包,比出面食的all day Breakfast便宜,虽然已说明是『轻便』,但份量都唔算轻便吧,系几饱肚噃,各款味道正常,没有特别差及好啦,不过件Omelet就几滑,菜都好新鲜。 ④ <咖哩蛋包饭伴 炸鸡>金黄色滑蛋大大块覆盖著白饭,蛋真系好嫩滑有蛋汁;白饭唔硬配蛋同食好夹;虽然见到咖哩汁黑妈妈会觉是好辣的,但这是日式咖哩汁,即系唔辣咯,味道同盒装咖哩汁砖真系一模一样,系好味嘅;炸鸡看下去似像好厚粉,咬一口又唔系㖞,炸鸡都算整得嫩滑,算不错的喇。 ⑤ <焗墨西哥粟米片>份量同上次食的一样咁大,粟米片焗得好香脆,唔同其他地方食的咁油,半溶的车打芝士加上Salsa酱同黄瓜酱夹住粟米片好惹味,净配酸忌廉都好食。