2019-02-23 548 浏览
今年嘅天气唔算好冻,新年前都只系10几度左右,但系香港人钟意打边炉就冇分春夏秋冬啦。咁岩今日有朋友嚟探我,我就梗系带佢去呢间平靓正又新鲜嘅大排档打边炉啦,而家香港呢种大排档边路,就真系买少见少啦。适逢食饭时间,都有九成满座,大排档好有平民嘅气氛。首先我哋叫咗个醉鸡煲,个汤底一上枱,就已经闻到香香浓浓嘅药材味。之后新鲜嘅鸡上场啦,份量好大碟,只鸡好大只,放落个煲度滚几滚就食得,鸡肉吸收左汤底嘅精华够晒惹味,鸡肉鲜嫩,完全食唔出有雪藏嘅味道,而且皮脆肉滑,充满花叫嘅香气,食落口有一种久违嘅味道。脆肉鲩,够晒新鲜,放落个汤度滚几滚,入口爽口弹牙,呢种鱼真系唔系人人识食,但本身自己就好钟意啦,因为爽脆,又唔多骨,啱晒我呢种唔钟意食多骨鱼嘅人。紫菜响铃,呢个响铃真系不可不吃,因为系厨房新鲜炸起,而且中间仲夹住紫菜,入口松化,又可以放落个汤度吸收汤里面嘅精华再放入口,另有一番滋味。新鲜鹅肠,够晒大碟,放落个汤度几秒就可以食得,入口爽脆,又唔会好多肥膏,真系就算要减肥都要食埋今次先。