2023-03-17
难得早收工又喺屯市,路经一直想食嘅荣少喇沙,点都入一入去食番碗掺掺。店舖已经用QR code拣餐,好方便。既然黎到,就梗系食碗喇沙啦。依到嘅喇沙好特别,佢除左有传统嘅油面+米粉外,竟然见到「濑粉+米粉」?!依个配搭真系第一次见啊!(以我食喇沙多年嘅经验)🤣🤣今次我暂时点番传统嘅肥牛渗渗先,再加碟小食。小食上,睇左好耐,见到Encore炸粟米。咦。。。encore咁犀利?试下先喇沙嘅味道系水准上!浓厚嘅椰香味再带点微辣,好惹味,如果唔怕肥嘅,真系要饮埋个汤底。肥牛嘅口感恰到好处,薄薄一块又唔会煮得太老。Encore粟米上场啦!有咩咁特别呢~仲以为系用炸粉腌住粟米拎去炸,谁不知佢真系无咁简单。佢既调味料系用糖同红椒,食起上黎系十分香口,唔怪之得写住Encore啦最后点左杯冻咖啡,十分欣赏佢地系用冷冻嘅分法而唔系加冰,令咖啡味唔会变淡,真系十分有诚意。如果再一次路过,我都会入去食多次!到时一定试下濑粉沟米粉嘅喇沙
今次我暂时点番传统嘅肥牛渗渗先,再加碟小食。
肥牛肉喇沙/鱼汤
肥牛嘅口感恰到好处,薄薄一块又唔会煮得太老。
肥牛肉喇沙
Encore 炸粟
冷泡咖啡
肥牛肉喇沙,炸粟米,冷咖啡