2023-12-27
✌🏻冻马友鱼✌🏻呢个系传统潮州前菜!做法复杂,马友鱼先去腥蒸熟再腌入味,之后再放去冷藏,整到出黎一旧旧好事正,睇到都觉得靓,马友本身既咸鲜味完全保全,鱼肉既鲜香系口腔渗出黎,鱼肉肉质鲜嫩弹身,配埋少少普宁酱咁食,味道更鲜!🫰🏻芋茸香酥鸭🫰🏻芋角既做法,香脆既酥皮包住入面软绵既芋泥,又有啲鸭肉捞埋系入面,香甜既芋泥同软腍既鸭肉口感好夹!🤟🏻煎䲝鱼片🤟🏻䲝鱼都几厚肉,几大块,䲝鱼片煎到金黄色,但又无咩油份,好干身,食到䲝鱼既脆皮又食到䲝鱼鲜嫩既鱼肉,香甜鲜味!🤞🏻普宁虾多士🤞🏻虾多士系将虾胶酿系多士上面,之后成旧再铺一层炸粉再拎去炸,虾肉面仲有块紫苏叶去提鲜,虾肉系手打既,好爽甜弹牙,多士好脆,炸得好好,炸完又干身,无食到成口油!👐🏻普宁炸豆腐👐🏻普宁炸豆腐真系一款简单之中见真章嘅小食😋!首先讲吓佢嘅外观,金黄色嘅酥皮包裹住白嫩嘅豆腐,视觉效果已经好吸引人。炸到外脆内软嘅质感令人无法抗拒,啖啖都有满足感👍。啲豆腐本身嘅味道鲜美,又因为经过炸制后,呢种鲜味同啲香脆嘅皮结合,食落去嘅口感啱晒口味。而且佢哋喺炸嘅过程中控制得好好,唔会太油腻,啲豆腐内里保持住咗软绵绵嘅质地,同脆皮形成强烈对比😍。
呢个系传统潮州前菜!做法复杂,马友鱼先去腥蒸熟再腌入味,之后再放去冷藏,整到出黎一旧旧好事正,睇到都觉得靓,马友本身既咸鲜味完全保全,鱼肉既鲜香系口腔渗出黎,鱼肉肉质鲜嫩弹身,配埋少少普宁酱咁食,味道更鲜! 🫰🏻芋茸香酥鸭🫰🏻
芋角既做法,香脆既酥皮包住入面软绵既芋泥,又有啲鸭肉捞埋系入面,香甜既芋泥同软腍既鸭肉口感好夹! 🤟🏻煎䲝鱼片🤟🏻
䲝鱼都几厚肉,几大块,䲝鱼片煎到金黄色,但又无咩油份,好干身,食到䲝鱼既脆皮又食到䲝鱼鲜嫩既鱼肉,香甜鲜味! 🤞🏻普宁虾多士🤞🏻
虾多士系将虾胶酿系多士上面,之后成旧再铺一层炸粉再拎去炸,虾肉面仲有块紫苏叶去提鲜,虾肉系手打既,好爽甜弹牙,多士好脆,炸得好好,炸完又干身,无食到成口油! 👐🏻普宁炸豆腐👐🏻
普宁炸豆腐真系一款简单之中见真章嘅小食😋!首先讲吓佢嘅外观,金黄色嘅酥皮包裹住白嫩嘅豆腐,视觉效果已经好吸引人。炸到外脆内软嘅质感令人无法抗拒,啖啖都有满足感👍。啲豆腐本身嘅味道鲜美,又因为经过炸制后,呢种鲜味同啲香脆嘅皮结合,食落去嘅口感啱晒口味。而且佢哋喺炸嘅过程中控制得好好,唔会太油腻,啲豆腐内里保持住咗软绵绵嘅质地,同脆皮形成强烈对比😍。食落去既享受到豆腐嘅细致口感,又有啲酥脆外皮嘅余韵,真系非常过瘾。总之,普宁炸豆腐系几好嘅选择,无论系当小吃或者配住餐饮,都非常出色,推荐大家试下!