2024-08-09
今日黎位于天后一间港式火㶽店头啖汤同朋友仔一齐打边炉。呢间火锅店环境装潢都好地道港式,令人非常有亲切感。首先,超级推荐佢地既冬瓜瑶柱鲍鱼鸡煲汤底。呢款汤底需要提前一天预订,就知道呢款汤底需要花功夫。一打开煲汤就见到四只肥美既五头大鲍鱼,下面又一大块既冬瓜圈、周围有好多瑶柱丝同新鲜鸡肉。老细推荐我地先单独品尝个汤底同鸡件。D汤真系好正,一入口就满口鲜甜,丝瑶柱既咸香,冬瓜既清甜,叫上浓郁既鸡味,简直停唔到口。大大只嫩滑鲍鱼,同解暑又滋补,令人回味无穷。系食材方面,海鲜类系需要提前预订,目的系要保证食材既新鲜同口感。我地叫左台湾白膳片,果然系非常鲜美。而手切牛肩胛则系肉食者既福音,每一片都切得厚薄适中,烫熟后肉质鲜嫩多汁,满口留香。除了经典既牛羊肉类,呢度既饺子同小吃都值得一试。韭菜饺拼鱼皮饺,两种饺子皮厚薄适中,风味截然不同,各有特色。双拼手打墨鱼丸有原味同芝士味,墨鱼丸相当Q弹,超级有墨鱼既鲜味。另外,薯粉令人相当惊喜,本身呢个汤底非常出色,而薯粉煮烫熟之后吸满左丰富既汤汁,滑嫩可口,好汤底加上薯粉简直系perfect。炎炎夏日,加上打边炉,梗系叫D冰凉特饮,不得不说乳酸梳打同柠檬柚子
炎炎夏日,加上打边炉,梗系叫D冰凉特饮,不得不说乳酸梳打同柠檬柚子梳打都系好好既消暑神器。