2022-09-23
饮食记录:吞拿鱼牛油果他他好清新嘅配搭🫶🏻软绵绵嘅牛油果配吞拿鱼刺身碎粒口感已经好丰富😋铺上一阵干葱喺面,喺味蕾及口感上都带嚟冲击😋🎉酱汁方面系以wasabi作主调嘅日式酱油🍣配上吞拿鱼他他,fusion得嚟亦系好夹嘅👍🏻八爪鱼八爪鱼以意式辣肉肠(nduja; aka里住八爪鱼嘅红色「酱」;第一次食,几得意🤩)调味,辣辣哋带海水及烟薰味,好惹味;肉质具弹性,口感新鲜😋唔点柚子蛋黄酱食都好够味🫶🏻八爪鱼底嘅薯蓉软腍好味😋西班牙黑毛猪扒餐厅职员推介7成熟享用,见Menu有写明系Iberico pork,佢又有咁有信心,一于试试🍽(之前喺第2度食开美国极黑猪kuronuta都系嗌开7成熟,而且大爱)但系,我觉得块扒可以熟多少少(有无七成半熟?无食开牛唔知🤣)肉系嫩,有弹性,但弹性到少少韧,有少少惊惊🤣但我都食哂🤣bf就唔觉得生😅职员推介食依个扒配法式蛋黄酱,但我觉得唔站真系好夹,太浓味同结,盖过猪肉浸味,及影响猪扒嫩滑口感🤔生蚝生蚝放咗柚子肉及青瓜蓉喺面,味道好清新🌱但蚝我就觉得普通,无话觉得好新鲜,海水味好丰富或好mineral嘅感觉~感觉餐厅几别出心裁,简单以柚子及青瓜为平实嘅生蚝味道带
吞拿鱼牛油果他他
八爪鱼
西班牙黑毛猪扒
生蚝
生蚝放咗柚子肉及青瓜蓉喺面,味道好清新🌱但蚝我就觉得普通,无话觉得好新鲜,海水味好丰富或好mineral嘅感觉~感觉餐厅几别出心裁,简单以柚子及青瓜为平实嘅生蚝味道带嚟惊喜
蒜蓉杂菜
几fusion🥬但中式炒好似好味啲😅
火箭菜配熟成巴马臣芝士沙律
卖相唔系好吸引,好raw😅
美国肉眼扒
唔食牛无试,供图作参考,bf话都唔错;职员推介配波尔多酱(见图❺上),但bf都觉得唔是太夹
HK G&T
几清