2022-01-07
趁最后一日有堂食,大家都食尽佢。我发现身边嘅朋友都好钟意打边炉,所以又系去打边炉! 好少嚟上水区,所以唔知拣边间,住上水嘅朋友就叫我同佢去食牛摩,好彩朋友知道应该好多人食,所以就一早用定电话app攞飞,所以去到唔使点等就有得入座啦,排队嘅时候见到门口有一个放日本和牛嘅雪柜,见到雪花纹都系好靓!都唔知几耐之后先再有得食晚市,所以就食豪小小,食美国和牛套餐,汤底见到有个牛魔头嘅鸡白汤,好得意所以就嗌咗佢!坐低好快就已经有个汤底,见到实物真系好得意,不过个煲滚得好快,所以个牛魔头就好快溶咗了。落单嘅时候可以拣要唔要第一轮嘅鸡同猪,我同朋友就麻麻地鸡,所以就净系要猪同牛就算。见到第一轮啲和牛觉得雪花纹好靓,而且碌完之后食落去肉质都系嫩嘅。叫咗下两级嘅牛肉试下,发现真系喺味道同色泽上面真系有分别!座位出面可以拎到蔬菜同埋一啲丸类配料,朋友就拎咗啲乌冬,我就拎咗玉子豆腐同埋寿司试下,酱油区都有好多唔同嘅配搭我就拎咗柚子醋同埋豉油。饮品都有几个柜可以拎到唔同嘅嘢饮,朋友就拎咗解茶但系我就梗系拎沙冰饮啦平时出面买好贵㗎嘛。有苹果沙冰同埋芒果沙冰,我就拣咗苹果沙冰,甜度适中,而且都唔会好快溶雪,几好。朋
都唔知几耐之后先再有得食晚市,所以就食豪小小,食美国和牛套餐,汤底见到有个牛魔头嘅鸡白汤,好得意所以就嗌咗佢!坐低好快就已经有个汤底,见到实物真系好得意,不过个煲滚得好快,所以个牛魔头就好快溶咗了。落单嘅时候可以拣要唔要第一轮嘅鸡同猪,我同朋友就麻麻地鸡,所以就净系要猪同牛就算。见到第一轮啲和牛觉得雪花纹好靓,而且碌完之后食落去肉质都系嫩嘅。叫咗下两级嘅牛肉试下,发现真系喺味道同色泽上面真系有分别!座位出面可以拎到蔬菜同埋一啲丸类配料,朋友就拎咗啲乌冬,我就拎咗玉子豆腐同埋寿司试下,酱油区都有好多唔同嘅配搭我就拎咗柚子醋同埋豉油。饮品都有几个柜可以拎到唔同嘅嘢饮,朋友就拎咗解茶但系我就梗系拎沙冰饮啦平时出面买好贵㗎嘛。有苹果沙冰同埋芒果沙冰,我就拣咗苹果沙冰,甜度适中,而且都唔会好快溶雪,几好。朋友觉得猪肉肥瘦适中,亦都系嫩口,唔错唔错。本身个套餐包埋墨鱼滑,但系太迟嗌,所以已经卖晒啦,真系好可惜。不过见到仲有鸭血同埋牛舌,我觉得牛舌系惊喜地好食,薄薄地所以可以好快熟,牛舌嘅味道足够之余亦都有牛舌嘅爽脆感觉。所以牛舌我自己都嗌咗四五碟嚟食。密密食一个钟头之后就开始收手食甜品,呢间同屯门𠮶间相比,就冇咗乳酪味雪糕,不过朱古力味雪糕都系几好食,而且可以喺隔离系咁加唔同嘅配料,咁就丰富咗成个雪糕! 甜品柜仲有泡芙同埋布甸,不过我食咗雪糕已经好足够,等迟啲再储下钱食高一级嘅牛肉。