2023-12-17 631 浏览
很久沒有去吃火鍋放題,今次在上水廣場的牛摩+吃了SRF美國和牛放題套餐,大吃大喝,適合食肉獸,更有不同菜類、壽司可以選擇。美國和牛的肥瘦比例頗平均,表面賣相不錯。配上清甜昆布鰹魚清湯,能吃到牛肉的味道,又不會過份單調。與溫泉蛋點一起吃味道層次豐富。美國極上黑豚肉肉質剛好,不會太韌,味道亦出眾,肥脂即多一點。美國IBP牛板腱的牛肉味道亦突出,肥脂會比和牛多點,整體口感亦頗滑。螯籽墨魚滑的口感較為軟熟,不過墨魚的味道即很突出,亦沒有腥味。有趣的蘑菇芝心堡,內餡較像蘑菇味道的流心忌廉汁,外面口感比較像魚蛋。半殼青口味道亦不錯,沒有腥味。吃完加一點甜品即非常滋味,抹茶蛋卷的cream 也廷滑!更有朱古力軟雪糕可以吃。

美國和牛的肥瘦比例頗平均,表面賣相不錯。
配上清甜昆布鰹魚清湯,能吃到牛肉的味道,又不會過份單調。

與溫泉蛋點一起吃味道層次豐富。

半殼青口味道亦不錯,沒有腥味。

2023-12-14 1103 浏览
和朋友相約在上水晚飯,知道她喜歡火鍋,便提議牛摩+。限時90分鐘的火鍋放題,有5款套餐可選,我們選了IBP牛板腱放題 ($229/位)。這款套餐有齊牛、雞、豬、羊、少量海鮮,還有小食及炸物,款式內容都算可以。除了套餐包的食品外,自助吧另有前菜、蔬菜、丸類、麵食、壽司、甜品及飲品可以讓客人自由任取。一人一鍋的形式,可各選喜愛的湯底,我選昆布鰹魚清湯,朋友另加$10選麻辣鴨血湯。吃火鍋前先取點前菜及壽司,中華沙律、辣味螺肉及泡菜都正正常常。見到壽司的賣相可以不抱期望,壽司飯幾乎比面頭的三文魚刺身還要大。兩款火鍋湯底都夠味,不會淡。點齊了牛板腱、牛肩胛及牛舌,賣相尚可,有淡淡牛香,肉質亦不會太粗糙。牛舌較為令我驚喜,有牛香之餘,肉質又軟嫩。海鮮有半殼青口、魷魚仔及帆立貝,青口及帆立貝雖沒什麼雪味,但口感一般。魷魚仔口感爽口,稍為好一點點。鴨血軟滑,配朋友那鍋麻辣湯來吃就最合味!甜品必定要吃雪糕,夠冰凍,朱古力味又夠濃,而且可自由配搭toppings,惟略嫌泡芙不夠冰凍。不想花3百多4百元去打甂爐,牛摩+尚能令人過一過口癮。
和朋友相約在上水晚飯,知道她喜歡火鍋,便提議牛摩+。限時90分鐘的火鍋放題,有5款套餐可選,我們選了IBP牛板腱放題 ($229/位)。這款套餐有齊牛、雞、豬、羊、少量海鮮,還有小食及炸物,款式內容都算可以。除了套餐包的食品外,自助吧另有前菜、蔬菜、丸類、麵食、壽司甜品及飲品可以讓客人自由任取。

朱古力雪糕
泡芙

不想花3百多4百元去打甂爐,牛摩+尚能令人過一過口癮。
2023-10-10
2023-12-08 246 浏览
今晚又來到牛摩打邊爐。今次揀咗一個中價位嘅放題 - 美國IBP牛板腱,呢個餐嘅牛肉質素唔錯,而且又有少量海鮮,係經濟之選。湯底方面,一人一鍋,我哋揀咗壽喜燒同埋骨膠原啫喱雞白湯。牛肉同埋大部份配料都係用手機order,出面亦有蔬菜,丸類,壽司,醬料,飲品,甜品,可以自己去拎。肉方面,我哋梗係主攻美國IBP牛板腱,質素真係唔錯,牛肉味濃,而且因為刨得好薄,口感超嫩滑,淥幾秒就食得。另外豚肉同雞肉都唔錯。蔬菜方面,都有好多選擇。蔬菜充滿着湯汁嘅味道,好正👍🏻另外都推介蘿蔔,南瓜,粟米,本身都好鮮甜,再淥耐少少,就會非常入味。仲有其他配料都好出色,例如麻辣丸,麻吉燒,鴨血等等。最後食埋個牛摩飯,真係非常滿足!

2023-12-05
2023-12-06 212 浏览
大時大節通常都想放肆一下,臨近聖誕都想食得豐富一啲,天氣凍凍地,不二之選當然就係任食打邊爐!有唔同嘅任食套餐選擇!我就選擇咗上品牛肌腹套餐,圍返都係大概200蚊一個頭埋單飲品種類都算有幾多,解油解膩嘅茶類,係我嘅首選😉為滿足到極愛日本嘅香港人,壽司係一個不可或缺嘅item😆喺任選區域亦都好多選擇,菜類、丸類、腸類、豆製類、菌類......應有盡有甜品亦都有好多選擇,包羅萬有!仲點係環境錯得非常舒服,主打都係卡位,私隱度極高!湯底選擇咗甜甜哋嘅壽喜燒同埋惹味嘅沙嗲口味😋牛肌腹肥瘦相間,呈現出粉粉嫩嫩嘅粉紅色,令人食指大動!由於切到好薄,基本上淥幾秒已經可以食得,沙嗲湯底嘅口味已經夠曬濃,唔需要另外點豉油都夠曬味,牛肉質地細細嫩嫩,非常順喉,好味道!不得不讚係店員加湯底,竟然係加返原湯,而唔係加清水,絕對可以保留該有既原汁原味!作為朱古力控嘅我,竟然遇上咁多朱古力味甜品,完全係為呢一餐,畫上完美嘅句號❤️

飲品種類都算有幾多,解油解膩嘅茶類,係我嘅首選😉

為滿足到極愛日本嘅香港人,壽司係一個不可或缺嘅item😆

甜品亦都有好多選擇,包羅萬有!

仲點係環境錯得非常舒服,主打都係卡位,私隱度極高!

2023-11-18 181 浏览
冷鋒殺到🥶咁凍即刻去搵左間火鍋食一共6個set可以叫,湯底款式都幾多~我地叫左中間價位嘅美國和牛,叫完就出左去拎蔬菜配料~出到去好驚喜竟然有壽司食🤣丸類同蔬菜都幾齊!除咗呢啲仲有啲比較特別嘅配料/小食可以掃QRcode落單~除咗支裝罐裝飲品,仲有沙冰飲🙈好快湯底同頭盤牛就到左😋我地叫左壽喜燒同沙嗲湯底美國和牛入口幾滑,放壽喜燒湯更加鮮😍點埋跟嘅雞蛋點蛋液食超正!牛肩胛相對冇咁滑但好重牛味😍沙嗲湯底好濃郁勁正,沙嗲牛肉好好食👍🏻豚肉比想像中好食,食落唔會好乾好柴👍🏻墨魚滑同蝦都不錯然後仲叫左啲炸物同小食🩷雞軟骨炸得勁脆!一口芝士勁濃,超級好食😍🧀最後留左少少肚掃唒啲甜品🤣火鍋放題黎講甜品款式都算幾多,而且質素都唔錯,仲有雪糕可以吱🍦抵食!
冷鋒殺到🥶咁凍即刻去搵左間火鍋

出到去好驚喜竟然有壽司食🤣

除咗支裝罐裝飲品,仲有沙冰飲🙈
好快湯底同頭盤牛就到左😋我地叫左壽喜燒同沙嗲湯底
豚肉比想像中好食,食落唔會好乾好柴👍🏻墨魚滑同蝦都不錯

2023-11-12 103 浏览
天氣轉涼是吃火鍋最佳時間,經過【牛摩】見到多款放題套餐,有海鮮,加上裝潢寬敞明亮整潔,就決定試一試。我們點了【美國IBP牛板腱】90分鐘放題,湯底是一人一鍋,【長野蘋果湯】清甜可口,令食物多一分鮮味;【博多美人骨膠原啫喱雞白湯】是可愛的牛摩赤鬼頭啫喱,加熱溶掉變成骨膠原雞白湯,味道香濃。自助區除了一般火鍋料和飲料,還有壽司、沙冰、小蛋糕、泡芙等甜品。肉類質素不錯,【美國IBP牛板腱】肉色紅潤帶些脂肪,肉味油香兼備;【牛舌】就肉味中帶點爽口;【雞肉】【豚肉】肉質嫩滑,肉味濃~我還叫了溫泉蛋吃肉時蘸,美味加倍~海鮮【半殼青口】【帆立貝】幾鮮甜;【魷魚仔】爽彈;多吃些回本~吃到飽飽的就吃些蔬菜減膩,之後就去拿甜品。最出色是抹茶蛋糕,抹茶味香濃;最後再來杯朱古力軟雪糕涼快一吓~

2023-11-06 221 浏览
到秋天(雖然體感仍然夏天)最適合打邊爐😚😚Vivian之前食過牛摩覺得d牛肉真係唔錯,今日想打邊爐就決定食多次😋😋Menu👉🏻👉🏻揀完套餐&湯底,然後用QR code落單&出去拎野食揀左特選美國牛肩胛餐(with湯底:港式特濃沙爹湯 & 博多美人骨膠原啫喱雞白湯)(Vivian表示個白湯好似自己一樣咁可愛)想講個沙爹湯底淥牛肉食超正,沙嗲湯味道唔會太哽/辣,好夠沙嗲香味,唔洗點豉油食都好入味,d牛肉唔係其他餐廳嗰啲普通肥牛,有好明顯嘅分別,牛肉唔鞋口,有牛香同嫩,有幾塊唔小心淥耐左但係都唔韌👍🏻👍🏻而個白湯唔知係咪Vivian認住佢有骨膠原,用黎淥野食真係有種黏滑既膠質感😍😍完左一輪瘋狂點牛肉,Vivian想食埋個飯結尾,想講好彩有點埋個飯,個肚8成飽,都仲覺得碗飯好惹味,佢上面d牛肉加醬送飯超正😋

Menu👉🏻👉🏻

揀完套餐&湯底,然後用QR code落單&出去拎野食

(Vivian表示個白湯好似自己一樣咁可愛)

2023-11-02
  • 港式特濃沙爹湯
2023-11-03 1081 浏览
上水一向都係比較少餐廳選擇,唯一就係上水廣場5樓近年都進駐左D餐廳,安慰下附近居民XD今日想打邊爐,醒起上水廣場上面都有間牛摩~附近應該亦冇其他日式火鍋餐廳選擇,一於就去食佢啦~~一開始對牛摩既期望唔大,畢竟都係連鎖餐廳。但是,一入到去見到環境的確唔錯,侍應哥哥仲好好心機介紹左湯底比我地一邊沙嗲一邊昆布,濃同淡味可以任君選擇~~SET方面我地簡左SRF和牛餐!第一樣野要讚既係和牛~和牛一上菜我地已經覺得個雪花好靚,肉質一流入口肉味濃又冇雪味。有時候好驚喱種任食火鍋店拎未解完凍既肉出黎SERVE客人,牛摩今次就冇出現喱個問題既SRF和牛餐仲有唔同肉類既選擇,包括左黑豚肉﹑牛肩腱﹑牛舌﹑雞肉﹑牛丸﹑墨魚滑等等,仲有好多唔同類型既炸物熟食,我就特別鐘意墨魚滑同埋牛肩腱牛摩都有提供大量配菜任食~客人自己出去簡,不論係菜﹑丸類﹑面食類既選擇都好豐富。我最鐘意就係麻吉燒,魚餅入面加入左煙煙韌韌既年糕,唔係中式火鍋會見到既食材。另外,腐皮結都好香豆味好好食,推薦將佢放係比較淡味既湯底一邊,可以食到食材本身既味道。餐廳仲有雪糕同甜品供應,見到同場隔黎台既小朋友唔食火鍋係到食雪糕食得好滋味XD總括而言,

總括而言,二百幾蚊食到咁多選擇既火鍋,質素又唔錯,值得推薦!!
2023-09-14
2023-10-27 77 浏览
今日天氣仲係涼涼地,襯住天氣涼就係滾一滾佢啦,今次去到上水廣場牛摩,都係一間任飲任食的放題,而佢最特別地方就係一人一鍋,方便自私食,唔駛食人口水尾今次揀左個PRIME美國頂級牛肩套餐(90分鐘),有超過21種野食可以叫,勁正,仲要任食任食,都係2百幾蚊有6個湯底可以揀,我地揀左博多豬骨濃湯同沙爹湯底,首先講一講湯底先1.沙爹湯底湯底非常濃郁,一滾起就已經聞到好香沙爹味,十分足料2.博多豬骨濃湯湯底豬骨味濃,而且帶又清甜味,真係可以當湯飲,正野落單區用QR CODE自己落單,肉類海鮮同小食都夠多,牛肉都有3款,重點講一講D肉類海鮮1.PRIME美國頂級牛肩肉有豐富油花,而且分佈好,所以食落多汁嫰口,而且肉味濃厚2.特選牛肩胛油脂平均,食落味濃有咬口,而且唔會話乾,好岩打邊爐3.IBP牛板腱細嫰多汁,有咬口都好爽滑4.黑豚肉味濃,有咬口又唔會鞋口,食多幾盤都唔會膩5.青口、帆立貝冇雪味,都比較鮮,食落爽口6.鴨血味道岩岩好,食落爽口自助區有好多唔同種類的蔬菜同丸類、粉類可以夾最特別有羽衣甘藍可以食,用黎打邊爐又係別有一番味道打完邊爐仲可以有甜品同雪糕食,真係超正呀整體黎講,餐廳食物質素高,

1.沙爹湯底
湯底非常濃郁,一滾起就已經聞到好香沙爹味,十分足料
2.博多豬骨濃湯
湯底豬骨味濃,而且帶又清甜味,真係可以當湯飲,正野

落單區
1.PRIME美國頂級牛肩肉
有豐富油花,而且分佈好,所以食落多汁嫰口,而且肉味濃厚
2.特選牛肩胛
油脂平均,食落味濃有咬口,而且唔會話乾,好岩打邊爐
3.IBP牛板腱
細嫰多汁,有咬口都好爽滑
4.黑豚肉
味濃,有咬口又唔會鞋口,食多幾盤都唔會膩
5.青口、帆立貝
冇雪味,都比較鮮,食落爽口
6.鴨血
味道岩岩好,食落爽口

自助區
有好多唔同種類的蔬菜同丸類、粉類可以夾
最特別有羽衣甘藍可以食,用黎打邊爐又係別有一番味道
打完邊爐仲可以有甜品同雪糕食,真係超正呀

整體黎講,餐廳食物質素高,岩晒食肉獸黎食餐勁
#牛摩 #放題 #任食 #打邊爐 #優惠 #火鍋 #wagyumore #wagyumoreplus
-牛摩+-@上水最近天氣稍稍變涼,又係食火鍋嘅時候。去到上水廣場5樓見到牛魔+,晚市價錢選擇多元化,見美國牛肩胛套餐只係$199一位,都好抵食。美國牛肩胛套餐 ($199)除左牛肩胛外,羊卷肉、豚肉、雞肉等可無限追加。男朋友選舉了沙嗲湯底,味道都好濃,而且唔會太鹹,配肉類不錯。而我就喜歡味道清淡的壽喜燒湯底,簡單的醬油味加埋牛肉同蔬菜的鮮甜,已經很好味。牛肩胛的牛味唔算好重,但勝在肉質較鮮嫩,因為薄嘅關係輕輕淥幾下就已經食得。羊卷肉好新鮮,鍾意食羊的我倆追加了好幾碟。肉質夠軟又香羊味。半殼扇貝(2隻) ($28)$28有大隻好厚身好飽滿的扇貝,值得追加。自助配料區的選擇有好多,兩大雪櫃放滿了各式丸類、蔬菜、蔬菜竟然有羽衣甘藍同紅菜頭,超級推薦紅菜頭,係一般火鍋店都比較少見到嘅選擇,放入壽喜燒湯底內味道更鮮甜。飲品放滿了四大個雪櫃,款式好多。另外仲有甜品區、軟雪糕區、咖啡區及日式小食等。試左2件甜品及軟雪糕都唔錯,幾好食。
-牛摩+-
@上水

美國牛肩胛套餐 ($199)
除左牛肩胛外,羊卷肉、豚肉、雞肉等可無限追加。

半殼扇貝(2隻) ($28)
$28有大隻好厚身好飽滿的扇貝,值得追加。

飲品放滿了四大個雪櫃,款式好多。

2023-09-14 117 浏览
上水都開了牛摩+食火鍋放題,今天來了大吃特吃,吃盡美味肉類。美國IBP牛板腱 (top blade) $239/ 人湯類的昆布鰹魚清湯非常高質,帶點甜味的日式鰹魚湯味,配搭不同餸菜也非常出色,吃的時候連豉油我們也沒有點。蟲草花雞白湯亦鮮味十足,不想吃甜味湯鍋的雞白湯風格亦很入味。牛板腱餐的肉類選擇已經很足夠,除了牛板腱,還有牛肩胛,牛舌。牛板腱的肉質很滑,生熟度剛剛好的吃時,口感軟熟但肥脂卻沒有很多,吃時的罪惡感減少。牛肉味道亦突出。點了溫泉蛋一起吃口感、味道更豐富。牛肩胛的肥膏會比較多,但口感便會更滑豐富。豚肉的肉質口感亦很佳。羊肉亦味道突出。不少蔬菜類和微型甜品也可以在外面自助區自取。最後吃一杯朱古力軟雪糕,非常滋味。

美國IBP牛板腱 (top blade) $239/ 人

牛板腱的肉質很滑,生熟度剛剛好的吃時,口感軟熟
但肥脂卻沒有很多,吃時的罪惡感減少。牛肉味道亦突出。
點了溫泉蛋一起吃口感、味道更豐富。

牛肩胛的肥膏會比較多,但口感便會更滑豐富。

豚肉的肉質口感亦很佳。

羊肉亦味道突出。

不少蔬菜類和微型甜品也可以在外面自助區自取。

最後吃一杯朱古力軟雪糕,非常滋味。
2023-09-05 171 浏览
一見牛摩(上水)就諗起打邊爐放題,價錢也大眾化,原來牛魔不一定打邊爐,可以選擇打邊爐或燒肉定食有湯+熱茶+🍚套餐,原來定食燒肉套餐都好和味,而且可以慢慢品嚐牛小排好滋味,也可以追加~任飲、雪糕、沙冰、咖啡、甜品……等,更可以控制自己的食量😆😆 不然的話就會🐷❣️極上牛海鮮盛合~✨極上美國牛小排油脂分佈均勻像大理石紋,爐邊燒至焦香,肉質軟嫩、越嚼越好味✨半殼扇貝燒起來味道香甜,撒點鹽令扇貝更加提鮮✨海蝦自己烤得乾咗少少,肉質都Q彈,蝦味都很清甜,會再嚟一次挑戰自己❣️極上滋味拼盤~✨極上美國牛小排肉嫩多汁,愛牛者必選✨牛舌肉質好軟,但又有嚼勁,好惹味😋😋追加後任飲任食😄😄飲品、甜品、雪糕、肉丸、香腸、沙律……等
一見牛摩(上水)

❣️極上牛海鮮盛合~

✨半殼扇貝燒起來味道香甜,撒點鹽令扇貝更加提鮮

❣️極上滋味拼盤~

✨極上美國牛小排肉嫩多汁,愛牛者必選

✨牛舌肉質好軟,但又有嚼勁,好惹味😋😋
追加後任飲任食😄😄
飲品、甜品、雪糕、肉丸、香腸、沙律……等

剛好是吃飯時間……早點攞位,安心期待店員安排入坐……🤣一人一火鍋Me Time有,三四人相聚時光也有……開開心心打個邊爐美國安格斯牛頸脊海鮮放題90分鐘火鍋放題任食逾21+美食連自助放題區:安格斯牛頸脊肉、特選牛肩胛、IBP牛板腱、黑豚肉、豚肉、雞肉、羊卷肉、半殼青口、魷魚仔……新鮮蔬菜,飲品,甜品及乳酪雪糕……款式多,大衆化食材,me time一人一鍋或自由配搭三四人一鍋,一定可以滿足大家。#牛頸脊套餐 : 牛頸脊肉質油脂分佈平均,打邊爐很正,薄薄牛肉……放在火鍋1,2,3秒…就食得,嫩滑牛肉味濃。#飲品自選特區,選擇多……爽呀!追加:特選美國牛肩胛追加: IBP牛板腱升級享受三款精選湯底選了博多美人骨膠原啫喱(牛摩別注版):濃厚雞湯富有骨膠原,補身又美容湯底,邊打邊爐邊吸收骨膠原,愛美的我,就揀左哩個湯底……皮膚即時立體左博多豚骨濃湯底 : 口感有濃厚,細滑,想清淡打完邊爐,飲番碗豚骨濃特別清甜。#牛頸脊:薄薄牛肉……放在火鍋1,2,3秒…就食得,嫩滑牛肉味濃。甜品時間不可錯過,啫喱杯甜甜……乳酪#yogurt雪糕 又creamy酸酸甜甜,吃多兩啖先
剛好是吃飯時間……早點攞位,安心期待店員安排入坐……🤣
#飲品自選特區,選擇多……爽呀!
追加:特選美國牛肩胛
追加: IBP牛板腱
升級享受三款精選湯底

2023-08-20
  • 牛頸脊套餐
  • 博多美人骨膠原啫喱(牛摩別注版)
2023-08-20 123 浏览
今日同班fd傾好平日食呢間,諗住book 8:00 pm,打去訂位 個staff佢話7:30pm前先有得book ,好啦,轉頭打去book 7:30pm,又叫我簡6:30pm? 即係點?嬲嬲地揀過第二間仲好
近來經常吃牛肉火鍋,放題也不在少數,有感有些火鍋放題店忘記了最基本的東西:食材,選擇再多也不夠食材品質重要呢座位之間很鬆動,服務還不錯,平日晚上也爆場,令人驚訝$258+1 牛頸脊海鮮放題肉類選擇款款也不錯,不會太肥一啖就爆牛頸脊油花適中不太膩,肉香適中牛肩肉比較瘦,但不會韌,肉香較濃牛板腱比較爽脆,肉香也濃羊卷肉十分羶,我很愛羊所以特別喜歡極上黑豚肉跟牛肉比不遜色,不吃牛肉之選雞肉 嫩滑!此外海鮮🦞類有青口跟帶子外面自助區有大量菜類可選,羽衣甘藍🥬 西洋菜非常鮮綠,生菜跟油麥菜爽口飲品選擇也多,還有冰沙可選!還有壽司令人意外!火鍋🍲配料還有樣子不錯的辣椒🌶️跟日牛必備的麻醬,真心正!甜品有朱古力雪糕🍦跟布朗尼 泡芺等小品,建議必試布朗尼,有小驚喜!

近來經常吃牛肉火鍋放題也不在少數,有感有些火鍋放題店忘記了最基本的東西:食材,選擇再多也不夠食材品質重要呢

座位之間很鬆動,服務還不錯,平日晚上也爆場,令人驚訝

$258+1 牛頸脊海鮮放題
肉類選擇
款款也不錯,不會太肥一啖就爆

牛頸脊油花適中不太膩,肉香適中
牛肩肉比較瘦,但不會韌,肉香較濃
牛板腱比較爽脆,肉香也濃

羊卷肉十分羶,我很愛羊所以特別喜歡
極上黑豚肉跟牛肉比不遜色,不吃牛肉之選

雞肉 嫩滑!

此外海鮮🦞類有青口跟帶子

飲品選擇也多,還有冰沙可選!

還有壽司令人意外!

火鍋🍲配料還有樣子不錯的辣椒🌶️跟日牛必備的麻醬,真心正!