2024-04-28
听个名筑闲酸菜鱼,你一定唔会知道系全港首间台式酸菜鱼,名副其实嘅过江龙,吸引咗好多捧场客。餐厅光猛整洁,座位排列整齐,近窗外望街景,仲正呀!餐厅有个小bar位,可以自行调制陈皮洛神花茶,冷热随意,非常开胃,赞!必点系总长酸菜鱼,乌鳢鱼片鲜甜,配料有黑木耳、金菇、腐竹、宽粉及自家腌制酸菜,酸味一流,好突出;辣味又够,凸显咗汤的鲜味,令人一试难忘,真正做到店长推介!纯爱蕃茄鱼系用大量切件蕃茄,配合鲜嫩鱼片及其他材料,令整个汤充满浓郁蕃茄香味,完全系另一种口味。台式小食有铁汉小酥肉,五花肉炸得好香口,唔油腻,食得出有少许麻辣味,份量颇多,唔错。椒盐鸡软骨有别于一般细细粒嘅鸡软骨,可能部位唔同,佢嘅鸡软骨系长及大条嘅,但都做到酥香脆口,椒盐极之惹味。地道台湾甜点有红豆仙草 ,一次过食到香甜红豆及甘味仙草,两种口感好过瘾。另外,芒果奶冻都要试,因为香甜幼滑,奶味十足嘅奶冻系自家制,芒果酱好好味,够冻又好食,一流!而且餐厅又特别安排酸菜鱼分为一至四人份量,令到一个人都可以随时享用,值得赞许!加上服务员殷勤有礼,细心招待,感觉好满意。