2020-11-01 386 浏览
今晚经过深水埗,谂唔到食咩好,于是周围行吓睇吓有咩食,见到有间潮州菜馆,睇到佢舖外的菜单,于是入去试吓。入到去坐低,打开餐牌睇,分别点了一个韭菜猪红、煎蚝饼、糖醋都同反沙芋。最先上枱的系韭菜猪红,劲大碗同超多猪红,不过我第一啖并唔系食猪红,而系饮咗一啖佢个汁,超浓味👍😋。跟住食佢嚿猪红,有弹性同超入味,唔同出面食𠮶啲淋晒,一夹就散;佢嚿猪红咬落口就系弹牙,同埋食碗我谂起码有廿嚿以上,啲韭菜亦都好香,成碗抵赞。跟住到个煎蚝饼上枱,唔同出面𠮶啲劲多粉,成份蚝饼超多蚝喺入面,而且热辣辣同脆口,唔系一早整定翻热,配埋佢个鱼露食超正。之后到个糖醋面上枱,面脆底软,点啲醋然后再点糖,食落口好正好香。最后到个反沙芋上枱,闻都闻到好香,咬落口又系热辣辣,而且外脆内软,嚿芋头面层啲糖脆卜卜,入面嚿芋头又香同埋够软,呢个配合超正。而且呢个反沙芋上枱时连个侍应都话识食、识叫呢个(梗系叫啦,出面好多地方而家都无得食呢个反沙芋,因为制作麻烦嘛🤩)整体嚟讲今晚叫咗咁多碟都好好食,同埋见到餐牌有好多都想食,绝对值得再来帮衬👍
韭菜猪红
煎蚝饼