2019-09-10
筑地鱼市场一向都出名海产新鲜,之前去日本都食过,今次就试下香港筑地。两个人食又唔想谂食咩,所以决定叫二人餐。经过我地精打算,二人餐平过散叫,所以决定叫餐。蟹籽沙律 好多青瓜,沙律酱甜甜地唔太腻,仲有蟹柳同蟹籽,几开胃,做前菜一流。酱烧鲭鱼 鲭鱼烧得几滑,烧汁另外点味道唔错。条鱼本身唔腥,所以唔洗点加柠檬都好食。黑蒜油猪软骨拉面 叉烧酱味重,黑蒜油味都几出。猪软骨整得几淋,适合钟意蒜味浓汤嘅人。元祖叉烧拉面 个人比较钟意呢个拉面,叉烧烧得几香,仲有我最爱流心蛋。芝士玉子豆腐 系唔跟餐另外叫嘅,玉子豆腐口感几好,芝士好厚,两者一齐食系爽嘅。寿司 我朋友话嚟到筑地冇理由唔食寿司,所以叫左四件过口瘾。三文鱼香得嚟冇雪腥味,烟熏完几好食。白桃乳酸特饮 + 青苹果乳酸特饮个杯好适合打卡,左边𠮶杯白桃味重,青苹果𠮶杯就乳酸味较浓。北海道牛乳奶冻 最后有甜品,牛乳味几浓。两个人食都系$388,食到好饱,价钱唔贵野食都好好食。
白桃乳酸特饮 + 青苹果乳酸特饮
个杯好适合打卡,左边𠮶杯白桃味重,青苹果𠮶杯就乳酸味较浓。
北海道牛乳奶冻 最后有甜品,牛乳味几浓。
两个人食都系$388,食到好饱,价钱唔贵野食都好好食。