2024-10-10
同朋友去咗 灯笼卤味,佢哋嘅二人套餐真系抵食,$238 包咗两个主食、一个小食同两杯饮品。呢度主打台式卤味,啱晒我哋呢啲钟意卤味嘅人。🥢我哋点咗卤味「内在之美」,入面有猪大肠、猪耳朵、麻吉、烧、金针菇 同 黑木耳,配埋乌冬。卤味卤得好入味,特别系 大肠,卤到啱啱好,唔会太韧,食落去有阵阵卤水香,惹味。猪耳朵 软硬适中,咬落去爽脆但又唔会太硬,卤汁渗透得均匀。至于 麻吉,外层嘅卤汁令到佢带有少少咸甜味,内里烟韧,口感独特,配埋乌冬,乌冬吸哂卤汁嘅精华,食落去特别香滑,好满足。🥢另一个主食系 卤味「台湾至尊」,有 鸡翅膀、黑轮条、冻豆腐、鸟蛋、大豆皮 同 空心菜。鸡翅膀 煮到嫩滑,卤汁渗透到每一吋肉入面,食落去有种咸香味,真系食完一只想再嚟一只。黑轮条 同 冻豆腐 吸哂卤汁,特别系 冻豆腐,吸满咗汁,咬落去系满满嘅卤味精华。空心菜 清新爽口,系配搭得啱啱好嘅蔬菜。🥢小食🔅甘梅香脆地瓜条呢个地瓜条炸得好脆,外层仲洒上甘梅粉,食落去有股独特嘅梅子香味,食咗几条之后完全停唔到口。🥢茉香奶绿 同 冬瓜茶。茉香奶绿 带有阵淡淡嘅茉莉花香味,奶味唔会过重,饮落去有层次感。冬瓜茶 就系台式经典,甜度岩岩
🥢小食🔅甘梅香脆地瓜条
🥢茉香奶绿 同 冬瓜茶。
冬瓜茶 就系台式经典,甜度岩岩好,带有冬瓜嘅天然甜味,饮完好解腻。