2024-07-23 576 浏览
每次去 #台北 旅行,我哋都會去逛吓 #夜市,試吓啲 #地道美食… #放輕鬆 🤤 可惜最近大家都比較忙,要夾到時間一齊出發,睇怕都要等到年尾😅 為咗一解相思之苦,我哋呢晚再一次嚟到 燈籠滷味 香港,回味吓呢間 #過江龍 嘅手勢😉 餐牌上食物都以 #台式小食 同 #風味菜 為主,當然 #台灣特飲 同 #甜品 都唔少得😉 我哋就叫咗幾款 #滷味食物 同 #台式小食 #開心Share 😉🐽燈籠滷味眾所週知,#燈籠滷味 嘅 #滷水食物 可謂可以 #台灣之首🤤 為咗可以試多幾款唔同嘅美食,我哋決定「走麵」,齋點咗 #大腸、#豬耳朵、#雞翅膀(雞翼)、#蜂巢牛肚 做個小併盤🤤 特製嘅滷水汁,令食物味道更有層次感🤤 圓轆轆嘅大腸充滿肉感,係 #小秘書 嘅至愛😁🐚 秘製滷鮑魚成隻湯羹咁大嘅 #滷鮑魚 非常有咬口,淡淡嘅滷水清香,同鮑魚嘅鮮味相當合拍🤤🦪酥炸牡蠣鬆脆嘅外皮包住鮮嫩嘅 #牡蠣 (蠔),配埋 #柚子沙律醬 一齊食,特別香口🤤🧋美祿恐龍朱古力脆脆起司奶蓋食完咁多美食,梗係要嚟個 #飯後甜品 先至夠完滿😉充滿兒時味道嘅 #美祿 特飲,加埋 #朱古力脆脆 同 勁濃嘅 #起司奶蓋,口感非常豐富🤤餐廳

🐽燈籠滷味

🐚 秘製滷鮑魚

🦪酥炸牡蠣

🧋美祿恐龍朱古力脆脆起司奶蓋

餐廳嘅裝飾簡簡單單,走 #台式小清新 風格🍃 而整體食物同員工嘅服務態度都令人非常滿意,不愧為 #台灣美食 嘅大哥大呀!

📍燈籠滷味 (九龍灣) 偉業街33號德福廣場1期1樓F23號舖
2024-07-22
$121.5 (其他)
2024-06-10 986 浏览
🧋🥢🦪滷味 x 台式拌麵▫️QR code點餐▫️設加一服務費☑️香脆酥炸牡蠣配 柚子沙拉醬 -$46一份有四粒,炸粉唔會好厚,而且炸得好脆,入面嘅牡蠣都好Juicy仲會爆汁,沙律醬應該係普通嘅蛋黃醬,食唔到柚子味。☑️墾丁大街(橙汁、西瓜汁、葡萄柚汁、氣泡水) -$25飲品幾靚,層次分明,上面有好多柚肉,亦都有薄荷葉令到顏色好豐富。至於味道都OK,飲到柚味,酸酸哋,但係就唔係好覺有西瓜味。🆗鐵路熱炸大排骨 配手工烏龍麵 配古早香菇滷肉醬 -$83排骨炸得幾鬆脆,比較薄身,大約有五件左右。烏龍麵同烏冬十分相似(我分唔出有咩分別),吾算好彈牙,香菇滷肉醬比較淡口,但都有口感。配料仲有啲沙律菜、青瓜絲、紫薑絲、酸黃瓜,半隻滷水蛋。🆗牛孖寶(滷牛筋肉、滷蜂巢牛肚) 配QQ刀削麵 配麻辣.麻醬 -$96QQ刀削麵要加$3 ,係闊條面嚟,但係口感比烏龍麵好,而且比較掛汁,配料同上面嘅一樣。而麻辣麻醬就要加$5,會比香菇滷肉醬惹味一啲,微辣,但係唔算話特別好食。牛孖寶要加$15,每樣三件,份量唔算多,不過煮得幾入味。
🧋🥢🦪

牛孖寶 配QQ刀削麵 配麻辣.麻醬
2024-06-08
香脆酥炸牡蠣配 柚子沙拉醬
2024-04-02 1339 浏览
放工夜繽紛,走咗去九龍灣睇LED燈海,打完卡順便去對面德福廣場搵嘢食,一嚟就比我遇到 燈籠滷味,想試佢滷味好耐啦!等咗一陣就有位。睇完Menu覺得最抵食都係二人套餐,CP值行高,由前菜到甜品都有。燈籠飽飽2人套餐招牌燈籠滷味6款精選滷味+1款自選蔬菜+1款自選麵類招牌燈籠滷味、選擇非常多,精選滷味唔使自己揀,坐定定等食就得啦!滷味包括:蜂巢牛肚、豬耳朵、百貢豆腐、麻吉燒、白蘿蔔、黑木耳。我個人最喜歡蜂巢牛肚,一格格果然似蜂巢,肥美鮮甜,滷味入味,口感唔韌,好易咬。豬耳朵非常爽口,百頁豆腐脹卜卜吸收所有滷水汁精華,厚身有咬口。麻吉燒煙韌,一口爆汁,好有驚喜。空心菜(通菜)台灣王子麵麵另上這個安排真的特別細心,王子麵好食過公仔麵,彈牙爽口。台式香蒜腸台式香腸脆卜卜,外脆內嫩,配搭生蒜片一起食,有特色,更加提升了香味。麻辣鴨血野菜冬粉台式的麻辣,果然辣得好過癮,鴨血簡直係經典,冬粉都可以話係今次嘅靈魂,好食吸汁,冬粉比粉絲粗身,滑溜辣得入味。(冷)九份經典芋圓九份的經典芋圓十分Q彈,有咬口。芋香味道濃郁,還有仙草、紅豆,(凍)台味奶茶好特別,台味奶茶帶奶香,加上珍珠口感煙靭。餐廳空間感大,播

燈籠飽飽2人套餐
招牌燈籠滷味
6款精選滷味+1款自選蔬菜+1款自選麵類
空心菜(通菜)
台灣王子麵

麵另上這個安排真的特別細心,王子麵好食過公仔麵,彈牙爽口。
台式香蒜腸
麻辣鴨血野菜冬粉
(冷)九份經典芋圓
(凍)台味奶茶
好特別,台味奶茶帶奶香,加上珍珠口感煙靭。

餐廳空間感大,播放台灣音樂,主打的滷味有驚喜。台灣小食再自由配搭各款滷味,唔會太鹹,大大碗,回味無窮。
  • 招牌燈籠滷味
6天前 0 浏览
掛住台灣都吾洗即刻飛奔過去,黎一轉燈籠滷味叫一份台式滷味就醫好你既思鄉情懷😋鎮店八寶有齊鐘意既食物:牛筋肉、蜂巢牛肚、雞翼、甜不辣、百頁豆腐、大豆皮、白蘿蔔、高麗菜,一大碗好豐富😍 最鐘意食有嚼口既蜂巢牛肚同又嫩又滑既百頁豆腐😗手工烏龍麵Q彈Q彈口感好正😊燻茶鴨味道咸香,又有啲油脂香,味道吾錯😋冰爽既啡雪奇緣其實係一杯濃郁榛子咖啡☕️🧊 面頭仲有奶蓋又有雪糕,好正👍🏻 夏天飲返杯好爽皮😝

手工烏龍麵Q彈Q彈口感好正😊

燻茶鴨味道咸香,又有啲油脂香,味道吾錯😋

2024-09-10 0 浏览
食飯食得早,唔洗排排隊今日突然興起,去到九龍灣覓食,6點半多少少就落到決定食呢間台灣野!店鋪內光鮮亮麗,同埋好多燈籠,十分特別。我同老竇坐低就一眼相中2人套餐,咩都有得食,2個主食,一個小食,又有野飲主食方面我地揀左台灣至尊配烏龍麵 同埋 內在之美配王子麵一齊睇下台灣至尊有咩:鹵水雞翼,黑輪條,凍豆腐,烏蛋,大豆皮,空心菜。我最中意食雞翼,因為我有毛有翼😂講笑 另外內在之美有:大腸 豬耳 麻吉燒 金針菇 黑木耳。 大腸同埋豬耳真係要大推!小食揀左蛋餅,不得了,我覺得係必叫了,好好味d 肉鬆,同埋好飽啊飲品係雪糕荔枝蘆薈氣泡水 同埋 台味奶茶,感覺身處台灣了
食飯食得早,唔洗排排隊

店鋪內光鮮亮麗,同埋好多燈籠,十分特別。

主食方面我地揀左台灣至尊配烏龍麵 同埋 內在之美配王子麵

飲品係雪糕荔枝蘆薈氣泡水 同埋 台味奶茶,感覺身處台灣了

2024-09-08 51 浏览
最近都喺九龍灣出沒 呢間餐廳環境光猛 上次嚟過坐得幾舒服 同朋友再試多一次 今次可以叫多啲餸試下😬二人同行 $238滷味「台灣至尊」有雞翼 黑輪條(魚卷) 凍豆腐 鳥蛋(鵪鶉蛋) 大豆皮 空心菜(通菜) 王子麵 (+$1)除咗雞翼略嫌滷得唔夠腍身 其他我都幾鍾意🫰🏻 通菜滷得剛剛好 上一次椰菜反而煮過龍🧐平時重口味嘅我 食咗兩次 都覺得呢度嘅滷水偏咸 兩次食到最尾都頗難受🥹 值得一提嘅係 佢地嘅辣椒油好香💕 可以問職員拎蜂巢牛肚「古早香菇滷肉醬」拌手工烏龍麵蜂巢牛肚滷得唔錯😋 入味之餘 有咬口 烏龍麵粗身Q彈 好大碟 香菇滷肉醬就唔係好食得出😂 反而麻油味好香 佢嘅日式蘿蔔及紅薑有記憶點 幾開胃啖啖肉鹽酥雞配山葵醬拼脆炸粗薯條 (+$8)鹽酥雞份量都幾多 啖啖肉 可惜無任何經典/特別鹽酥味🤯 就係單純炸雞粒😞炸物炸得乾身 狀態唔錯冷泡白桃烏龍大大包茶包 香濃清新 送走油膩感 推薦💯台味奶茶 加珍珠 (+$5)台味奶茶係唯一比較淡嘅項目 無茶味 比較似旺角街邊小食店賣嘅廉價奶精奶茶 失望👎🏻珍珠係無糖煮嘅 欣賞奶油芋泥、肉鬆、起司蔥抓蛋餅$62經典手抓餅加上雞蛋 煎得香脆 唔錯🫡 切起有

二人同行 $238
滷味「台灣至尊」
值得一提嘅係 佢地嘅辣椒油好香💕 可以問職員拎
滷味「台灣至尊」

蜂巢牛肚「古早香菇滷肉醬」拌手工烏龍麵
蜂巢牛肚「古早香菇滷肉醬」拌手工烏龍麵

啖啖肉鹽酥雞配山葵醬拼脆炸粗薯條 (+$8)
炸物炸得乾身 狀態唔錯
啖啖肉鹽酥雞配山葵醬拼脆炸粗薯條

冷泡白桃烏龍
大大包茶包 香濃清新 送走油膩感 推薦💯

台味奶茶 加珍珠 (+$5)
珍珠係無糖煮嘅 欣賞

奶油芋泥、肉鬆、起司蔥抓蛋餅$62
經典手抓餅加上雞蛋 煎得香脆 唔錯🫡 切起有6大舊 幾抵食 芋泥大大條 好大方 同時都幾甜 芋頭味唔突出🫠 餅上面嘅醬油加埋肉鬆起司嘅咸 同芋泥嘅甜 將味覺推向兩個極端🤷🏻‍♀️
奶油芋泥、肉鬆、起司蔥抓蛋餅

評分 (🌕🌕🌗:正常)
性價比:🌕🌕🌑🌑🌑
味道:🌕🌕🌕 🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
賣相:🌕🌕🌕🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
結論: 份量滿意 可惜大部份都偏咸 調味可以控制得更好 畀咗兩次機會 有得揀未必會再嚟嚕

⛺燈籠滷味 (德福廣場)
📍九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F23號舖

🔖
#fml_kowloonbay
#fml_noodles
#fml_taiwanesecuisine

🧲
#燈籠滷味 #香港燈籠滷味
#九龍灣 #九龍灣美食 #九龍灣餐廳 #九龍灣食乜好
#Kowloonbayfood #Klnbayfood #hktaiwanesefood
#hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #hongkongfoods #hongkongfoodguide #hkfoodie #hkfoodies #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodporn
2024-09-08
用餐时段
今日喺九龍灣德福廣場嘅《燈籠滷味》,享受咗一頓好好味嘅台灣餐!😍🍽️首先試咗 **豬軟骨「甜蔥香醬油」拌QQ刀削麵**,軟骨嫩滑,醬油香氣撲鼻,搭配QQ彈嘅刀削麵,真係絕配!🍜✨跟住係 **滷味「內在之美」**,入面有大腸、豬耳朵、麻吉燒、金針菇同黑木耳,仲有Q彈嘅手工烏龍麵,味道層次豐富,真係一口接一口停唔到!😋🍄然後係 **啖啖肉鹽酥雞**,配埋山葵醬,外皮酥脆,肉質鮮嫩,真係炸雞控嘅最愛!🥢🍗 而且旁邊嘅脆炸粗薯條都令我欲罷不能,完美嘅搭配!🍟飲品方面,我點咗 **古早冬瓜茶**同 **茉香奶綠**,清爽嘅口感令我心情愉悅,特別啱呢個夏天!🥤☀️最後,甜品係 **芋芋冰奇脆**,入面有香芋雪糕、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠、紅豆同脆脆,令我整個人都融化喺呢個甜蜜嘅滋味入面!🥰🍧 而且 **燈籠芋見你**,滿滿嘅芋圓同地瓜圓,搭配仙草同黑糖,簡直係夏日必試嘅清涼甜品!🌈💖總括嚟講,燈籠滷味每一道菜都令我驚喜連連,絕對值得一試!下次仲會再嚟!

豬軟骨「甜蔥香醬油」拌QQ刀削麵

滷味「內在之美」

啖啖肉鹽酥雞

豬軟骨「甜蔥香醬油」拌QQ刀削麵
滷味「內在之美」
啖啖肉鹽酥雞
2024-08-13 179 浏览
朋友話介紹我地佢最近常去的食堂, 地點係德福廣場一期, 九龍灣港鐵站上蓋, 好方便。餐廳名叫 [燈籠滷味], 原來係新開無耐。係門外睇左一陣餐牌時, 讚一讚在店外的職員, 有禮又熱情。餐廳採光度高, 裝修簡潔, 而且好乾淨。餐牌食物種類多, 有散叫, 有1人及2人套餐, 便當及拌麵只係$73起, 而且位於大型商場內, 真係超值。朋友成日食, 仲介紹埋我可以DOWNLOAD佢的APP, 可以儲分換食物我同朋友揀左2人餐$238 :主菜: 滷味 – 雞翅膀, 黑輪條, 凍豆腐, 鳥蛋, 大豆皮, 空心菜配台灣王子麵 +$1主菜: 滷味 – 大腸, 豬耳朵, 麻吉燒, 金針菇, 黑木耳配QQ刀削麵 + $4小食 : 甘梅香脆地瓜條飲品 : 凍台味奶茶, 阿里山黃金夕陽果茶 +$8甜品 : 燈籠芋見你(冷) + $28上菜速度好快, 難怪人流會咁多, 未到7點都坐滿人, 而且職員多, 好快手。甘梅香脆地瓜條即炸即製, 上枱時仲熱辣辣, 地瓜條好甜, 好脆口。滷味 – 雞翅膀, 黑輪條, 凍豆腐, 鳥蛋, 大豆皮, 空心菜配台灣王子麵好鍾意食王子麵, 彈牙又好味。佢的湯好濃郁, 配埋咁多材料好豐
[燈籠滷味]
我同朋友揀左2人餐$238 :
主菜: 滷味[台灣至尊] – 雞翅膀, 黑輪條, 凍豆腐, 鳥蛋, 大豆皮, 空心菜配台灣王子麵 +$1
主菜: 滷味[內在之美] – 大腸, 豬耳朵, 麻吉燒, 金針菇, 黑木耳配QQ刀削麵 + $4
小食 : 甘梅香脆地瓜條
飲品 : 凍台味奶茶, 阿里山黃金夕陽果茶 +$8
甜品 : 燈籠芋見你(冷) + $28

甘梅香脆地瓜條

即炸即製, 上枱時仲熱辣辣, 地瓜條好甜, 好脆口。
甘梅香脆地瓜條

好鍾意食王子麵, 彈牙又好味。佢的湯好濃郁, 配埋咁多材料好豐富, 雞翅凍豆腐好入味, 整碗味道一流
滷味[台灣至尊]

好耐無食大腸, 好回味, 有驚喜的係麻吉燒, 入面的年糕好煙韌, 好有口感。我自已中意每啖都加小小湯, 濃郁又唔會太鹹, 好入味
凍台味奶茶

朋友每次黎都會飲, 奶茶好香夠回味
阿里山黃金夕陽果茶 (檸檬汁, 橙汁, 綠茶)

整杯飲品好醒神開胃, 味道酸酸甜甜, 又有綠茶的味道, 飲落水回香度好高
阿里山黃金夕陽果茶 (檸檬汁, 橙汁, 綠茶)
燈籠芋見你(芋圓, 地瓜圓, 仙草, 芋泥, 紅豆, 紫米, 燕麥, 黑糖, 花奶)

好鍾意有咁多的材料的甜品, 每款都有, 樣樣可以試得。味道唔太甜, 啱晒我和朋友。本身已好飽, 好彩一碗都夠2人份量, 飯後甜品真係必需呀 !
  • 阿里山黃金夕陽果茶 (檸檬汁
  • 橙汁
  • 綠茶)
2024-08-12 138 浏览
聞名不如一見,今日終於試到啦!之前想試呢間好耐不過都冇機會,今日試咗佢嘅蛋餅再加佢嘅套餐果然佢將啲牛都整得好腍好好食!啲拌麵都好彈牙,好有台灣嘅風味啊!本來呢排都好想去台灣!佢嘅價錢都好合理!好推薦大家去試吓
2024-08-08 111 浏览
路過見到台灣菜啊,入去試下,叫咗幾耐野食 圖片吸引,實際嚟到就知己經中伏,牛肉麵冇乜湯都算,問題係一啲都吾好食🥲未食過台灣野咁難食,有興趣既人試完就知,叫完食咗幾啖要走人!價錢方面又吾係平,真係九份飽都好過佢😅😅真係絶對無下次!
價錢方面又吾係平,真係九份飽都好過佢😅😅真係絶對無下次!
比我發現咗😍燈籠滷味2人套餐,好抵食✨2人套餐包括2款主食+1款小食+2杯飲品$238我哋揀咗🩷呢2款主食 💫滷味「台灣至尊」-雞翅膀、黑輪條、凍豆腐、鳥蛋、大豆皮、空心菜(通菜)配手工烏龍麵- 滷味味好香,所有配料吸哂湯汁好味💫 夜市香酥雞扒「麻辣麻醬」拌手工烏龍麵- 雞扒外皮炸得酥脆,雞肉軟嫩,配麻辣麻醬非常惹味💫小食:涼拌滕椒魚皮醋香木耳真係好好味,滕椒好香,辣得好過癮,魚皮爽脆💫飲品古早冬瓜茶,冬瓜味濃;蜂蜜荔枝紅茶,不太甜荔枝味清新
比我發現咗😍燈籠滷味2人套餐,好抵食✨
2人套餐包括2款主食+1款小食+2杯飲品

我哋揀咗🩷呢2款主食
- 滷味味好香,所有配料吸哂湯汁好味

💫 夜市香酥雞扒「麻辣麻醬」拌手工烏龍麵
- 雞扒外皮炸得酥脆,雞肉軟嫩,配麻辣麻醬非常惹味

💫小食:涼拌滕椒魚皮醋香木耳
真係好好味,滕椒好香,辣得好過癮,魚皮爽脆

💫飲品古早冬瓜茶,冬瓜味濃;蜂蜜荔枝紅茶,不太甜荔枝味清新

2024-06-19 177 浏览
早幾日同朋友喺德福行街,行到肚餓,咁啱見有間台灣嘢,我哋就走咗入去食!佢嘅菜單真係多樣豐富,絕對可以滿足你對滷味嘅渴望!首先,我哋食咗麻辣鴨血冬粉。呢款菜式真係辣辣又鮮美,鴨血配上滑溜嘅冬粉,每一口都帶嚟一陣辣辣嘅風味,真係令人垂涎欲滴!接下嚟就係麻辣香滷豬耳。呢款菜式真係滷味嘅經典之選!豬耳滷得香氣四溢,麻辣味道令人回味無窮,每一口都帶嚟一陣辣辣嘅快感!然後,我哋有食啖啖肉鹽酥雞。呢款菜式真係鹹香又酥脆!雞肉滷得入味,外皮炸得金黃酥脆,每一口都帶嚟一陣鹹香嘅滋味,令人欲罷不能!如果你鍾意海鮮,香脆酥炸牡蠣拌麵絕對係你嘅首選!牡蠣炸得香脆,配上彈牙嘅麵條,每一口都帶嚟一陣海鮮嘅鮮甜,絕對係一個美味嘅組合!最後,我哋嗌咗蜂蜜荔枝紅茶。呢杯飲品真係清新又甜美!荔枝配上蜂蜜紅茶,帶嚟一陣果香和甜蜜嘅滋味,絕對係一個消暑又解渴嘅選擇!燈籠滷味嘅菜單真係多樣豐富,絕對可以滿足你對滷味嘅渴望!

燈籠滷味嘅菜單真係多樣豐富,絕對可以滿足你對滷味嘅渴望!
2024-06-14 112 浏览
今日星期五出面落雨,德福商場啲餐廳基本上都爆哂場,見到呢間燈籠滷味呢間新開既餐廳咁岩仲有位,就同朋友一齊入去食。入去坐低見到佢有午市套餐嘅Menu,大概七十幾蚊就有一個套餐連飲品。我自己就試咗佢個麵餐要台式冬粉,個麵餐既餸跟左有蜂巢牛肚、麻吉燒、百葉豆腐、白蘿蔔同花椰菜,另外有杯凍既水蜜桃綠茶。用料充足而且滷水味好重,味道唔錯。另外朋友就要咗個夜市香酥雞扒麻辣·麻醬伴QQ刀削麵餐,睇落都好吸引。另外仲可以鴨血、地瓜條等小食,不過好飽就冇叫到啦。埋單個套餐要收加一服務費,每人大概八十幾蚊左右啦。
用料充足而且滷水味好重,味道唔錯。

另外仲可以鴨血、地瓜條等小食,不過好飽就冇叫到啦。
埋單個套餐要收加一服務費,每人大概八十幾蚊左右啦。
2024-06-14
等候时间
2 分钟 (堂食)
2024-06-01 152 浏览
以前常在師大夜市吃燈籠滷味,是日在九龍灣做完野,途經德福,就決定去緬懷一番。二人餐的食物種類看似多,但所有滷味上菜也只是一個中型碗的份量,如果不是還有白蘿蔔充撐場面,碗內沒有多少滷味可吃。所以另外加了米血糕,甜不辣。不過同樣少得可憐,只有3小條甜不辣,4舊米血糕。賣相雖精緻,但比在台灣吃到的味道有差別,食材浸泡滷水時間不足。鹹酥雞脆口不硬,炸得不錯。台式香蒜腸中規中距。九份芋圓內的芋圓未煮透。滷味份量很少,老實說我們吃完這份$300的午餐,仍覺肚餓,仲要另覓下場填肚。 性價比超低,亦尋不回在台的味道,頗為失望。

2024-05-29 105 浏览
熱桂園紅棗蜜唔值得飲Size 只係茶餐廳跟餐咁大杯價錢要$28又過甜中伏絕對無可否認主食不錯,價錢都係少貴不過香港人已習慣咗但一杯價錢同實物比例不太符合的,就是絕對不接受,只得一粒紅棗就係$28 ,熱飲溫度又唔係好熱。
熱桂園紅棗蜜唔值得飲
Size 只係茶餐廳跟餐咁大杯
價錢要$28
又過甜
中伏
絕對

無可否認主食不錯,價錢都係少貴
不過香港人已習慣咗
但一杯價錢同實物比例不太符合的,就是絕對不接受,
只得一粒紅棗就係$28 ,熱飲溫度又唔係好熱。
2024-05-29