2024-10-23
燈籠滷味, 每次行德福商場也想入去食滷味麵, 但總是時間沖沖. 今晚約了舊同學見面, 一起吃個台式晚餐也好.散點, 套餐選擇, 也有多項. 我們兩個入喜歡二人套餐, 包括兩個主食, 一個小食及兩杯飲品. 餐廳座位整齊, 燈光悠和, 飲品, 我們選了 蜂蜜荔枝紅茶(熱飲) 及 阿里山黃金夕陽果茶, (凍飲)蜂蜜荔枝紅茶口感清新. 阿里山黃金夕陽果茶, 有檸檬, 橙汁, 綠茶味, 越飲越好味. 主食有八個選擇, 我們選了兩個. 第一個: 滷味台灣至尊, 大大碗熱熱 的送上. 有雞翅膀, 黑輪條, 凍豆腐, 鳥蛋(鵪鶉蛋) , 大豆皮, 空心菜. 另外加 $1- 轉了台灣王子麵. 有滷水汁浸住, 好開胃. 先吃雞翼, 肉質嫩滑. 滷水味道相當入味, 大豆皮即豆腐皮, 富豆香, 薄薄滑滑易吸汁, 吸滿滷水味, 好口感.鵪鶉蛋, 即迷你滷水蛋, 鹹香夠味, 正呀 !台灣王子麵 好彈牙, 混上滷水味, 吃得回味. 豬軟骨, 甜蔥香醬油拌 QQ 刀削麵, 一盆子送到, 份量十足, 豬軟骨同刀削麵分開上. QQ 刀削麵, 伴有半隻滷蛋, 紅薑絲,
鵪鶉蛋, 即迷你滷水蛋, 鹹香夠味, 正呀 ! 台灣王子麵 好彈牙, 混上滷水味, 吃得回味. 豬軟骨, 甜蔥香醬油拌 QQ 刀削麵, 一盆子送到, 份量十足, 豬軟骨同刀削麵分開上.