2024-06-09 31 浏览
今天在湾仔上班,在利东街旁边,有一条叫汕头街,汕头街有很多餐厅,对住外卖咖啡店的对面有一间食清新沙律bowl, lunchtime闲日非常多人。我哋叫咗一个三文鱼,一个吞拿鱼。三文鱼的是跟沙律菜,非常之清新,三文鱼新鲜,因为这里很多人帮衬,用了一定有信心保证,沙律菜虽然成碗都系,但系配上酸酸甜甜的沙律酱,一啲都唔觉得饱,一啲都唔觉得油腻。我一喜欢上面有埋啲鸡蛋丝同埋蟹柳丝,令到成碗菜都更加多口感,这一个是强烈建议要叫的。另一个是比较浓味的吞拿鱼,这个吞拿鱼我们配了寿司饭,佢仲有海苔,碗食落去有中华沙律嘅味道,因为用了鲣鱼酱汁,所以这个会比较浓味。吞拿鱼很厚肉,大大粒,亦都是非常之新鲜。饮品方面, lunchtime饮品是免费跟餐的,我们一个叫了椰青水,一个是冷压苹果汁,两杯都非常之解渴,大大杯,给予人健康清新的感觉。

我哋叫咗一个三文鱼,一个吞拿鱼。