2024-07-04 112 浏览
最近食左呢间中菜馆既几款招牌菜,真系有惊喜,尤其系蒜蓉粉丝元贝、豉椒炒蚬同辣子肥肠,每一道菜都令人回味无穷。首先上枱嘅系蒜蓉粉丝元贝,一只只元贝摆喺蒜蓉粉丝上面,卖相已经好吸引。元贝新鲜肉厚,每一啖都食到海洋嘅鲜味,加上蒜蓉嘅香气,真系一绝。粉丝吸晒啲汁,口感滑溜,蒜香扑鼻,每一啖都充满滋味😍豉椒炒蚬,热辣辣嘅香味一扑面,令人食指大动。蚬肉鲜甜弹牙,豉椒嘅辣度适中,唔会过辣但又够刺激。炒得啱啱好,啲蚬肉保持住原本嘅鲜味,加上豉椒嘅咸香,真系好好味😋辣子肥肠更加吸引,肥肠炸得外脆内嫩,完全无腥味,反而有一种特别嘅香气。配上大量干辣椒同花椒,辣得过瘾但又唔会抢味。每一啖都食到肥肠嘅浓郁香味,再加上辣椒嘅刺激,令人停唔到口👍🏻侍应同我地讲,原来呢度可以自己带海鲜俾餐厅加工,唔按斤秤,只系收加工费$100!下次一于买d海鲜过黎,方便又好食😋