2020-10-28 135 浏览
高质刺身饭-喺旺角伏嘅餐厅真系唔少,听闻尼间喺朗豪坊附近系又唔伏又好食仲要平,所以今日就黎试下。-茶碗蒸尼个茶碗蒸同其他𠮶啲好唔同,入面好多料,有冬菇、鸡肉、元贝,再加啲鲣鱼汁,又滑又好食!-寿司(立鱼、剑鱼腩、蒲烧鳗鱼、芝士蟹棒、吞拿鱼鱼蓉小卷、拖罗)因为寿司做紧特价,所以我地叫左几件试下。剑鱼腩每件$9,超级抵食!!!好好食,多鱼油,又冇筋,好高质!立鱼就比较普通,比较清新,冇筋,不过同外面嘅差不多,不过以佢收$8,绝对对得住个价钱啦~鳗鱼就有少少焦香味,同几大件同烧得啱啱好,几值得试嘅!芝士蟹棒对我黎讲漏左少少,一定佢唔系好似出面咁俾芝士酱,而系一片切细,好味呀!吞拿鱼鱼蓉就好足料,每会好似外面咁有头冇尾,同鱼蓉油脂味都好浓,每啖都又有鱼香又有鱼油!再加啲葱粒,好香!拖罗就永远系最正啦,佢用蓝鮨,系其中一种最肥美嘅吞拿鱼,亦系我食过最邪恶嘅拖罗之一😈,入口即融,好难得系完全冇筋(愈肥愈多筋,冇筋通常一系高质好彩,二系厨师帮手起左筋)。当出面拖罗寿司起码$50,佢收$32,真系超值呢!!同佢嘅寿司饭系用日本珍珠米,粒粒饱满,唔会痴埋一旧或者好易散,再加难得以赤醋调味,真系高质!-蚬
高质刺身

茶碗蒸

因为寿司做紧特价,所以我地叫左几件试下。
鳗鱼就有少少焦香味,同几大件同烧得啱啱好,几值得试嘅!

寿司

蚬肉面豉汤
超级多蚬,同蚬非常新鲜,唔会煮到鞋晒,粒粒都几大粒咁。但我觉得佢落得太多面豉,所以有种喧宾夺主嘅感觉,面豉味太浓,令蚬嘅鲜味冇办法融入啲汤度。当啲蚬咁高质时,有少少浪费左啲蚬😿

蚬肉面豉汤

长阪烧三重奏
我觉得尼个好抵食,因为可以试到三种丼,同虽然个碗细细,其实非常之足料,唔会饭多多鱼生少少咁。佢三个丼分别有吞拿鱼鱼蓉饭,赤身、三文鱼腩、带子饭,海胆、三文鱼籽饭。
吞拿鱼鱼蓉丼嘅鱼蓉好高质,有肥有瘦,所以平衡到鱼味同油脂味。同啲吞拿鱼好香,加埋葱花同芝麻,真系好perfect。
赤身、三文鱼腩同带子丼都系高质,最值得一赞嘅系带子,非常鲜甜,又厚肉。而赤身鱼味浓,冇筋,三文鱼腩就油份多。同佢每种刺身都有刺三块,好满足!
海胆、三文鱼籽就系三个中最正𠮶个,超多海胆呢!同海胆非常之新鲜,唔会有啲啲腥味。而三文鱼籽都好正,配饭一流!

长阪烧三重奏

我觉得尼间好抵食同高质,每个人俾百六蚊左右就有得试咁多正野,真系好抵。佢个环境都好舒服,有种去左日本嘅感觉。喺旺角谂唔到食乜不妨试下尼间啦!

2020-10-21
午餐