2024-05-20 221 浏览
今日去咗新北江嘅一间叫「面膳」嘅小店帮衬。上次食过佢哋嘅炸鱼柳,觉得真系好好食,之后就一直想试下其他嘅食物。所以趁今日放假,我就再次光顾咗。我大概十点钟到达,店入面已经满座,要等咗一阵先有位。睇吓周围其他食店都唔系好多人,我相信呢间小店应该系几受欢迎嘅。今次嚟嘅目的系想试下吉列猪扒,因为上次见到好多人都叫呢个。既然系早餐时间,我就拣咗早餐套餐,有吉列猪扒、餐肉煎蛋同米粉,再加杯冻柠茶(走甜)。因为客人太多,等咗大概十分钟先至有嘢食。当一大碟猪扒端上嚟𠮶阵,我都吓咗一跳,份量咁大,而且连埋碗米粉同冻饮都只系42蚊,而家真系好少有咁抵食嘅地方。讲返今次嘅主角猪扒,佢哋嘅猪扒外层挂住薄薄嘅面包糠,食落去唔会干,猪扒调味得啱啱好,唔会太咸,最正嘅系一啲都唔油腻,食完之后碟底都无油,呢点真系显示出厨师嘅功夫👍。仲有,佢哋细心咁将猪扒切好再上碟,食起上嚟好方便。至于其他嘅食物,也达到标准水平,唔使讲太多。总结嚟讲,呢间绝对系一间值得长期光顾嘅好店。😋