2018-12-30
是日又冇带饭,同两个同事出去食Lunch,行咗去渡船街个边食,见到呢间韩国嘢都有同事食过话ok,又咁啱开咗门冇乜人,就入咗去坐低。呢间餐厅嘅setting都几似喺韩国嘅餐厅,行平民路线,墙上好多明星广告poster, 亦有疑似系working holiday嘅韩妹做侍应,但厨房里面就有疑似越南/南亚裔人同操大陆口音嘅内地人,非常国际化。餐牌选择好多,更加有酱油蟹食,花多眼乱。不过我哋lunch hour时间有限,都只求一个字,快靓正。我就拣咗牛肉餐盘,即系一个牛肉饭再加配菜,汤,喺一个不锈钢餐盘上面一齐上,同事钟意食辣就拣咗烤辣酱五花肉餐盘,另一个同事就嗌咗石头锅饭。点知我哋应该系因为佢11点啱啱开舖就去食,佢炉都未起,等咗好耐都未有得食,又见佢整俾外卖order, 我哋就话赶时间问韩妹几时有,佢帮我哋问完隔多阵就上咗两个餐盘,但石头锅饭都仲系未有。呢个时候厨房入面有个操大陆口音嘅呀叔行出嚟态度麻麻地咁话,靓女唔好催㖞,石头窝饭系要咁耐㗎啦。咁我哋就问可唔可以转,佢就话而家都整紧啦唔转得喇,然后就走咗去。后尾都真系超过半个钟先有。但我哋发觉迟过我哋好多坐低嘅客,个餐盘都同我哋差唔多时间
点知我哋应该系因为佢11点啱啱开舖就去食,佢炉都未起,等咗好耐都未有得食,又见佢整俾外卖order, 我哋就话赶时间问韩妹几时有,佢帮我哋问完隔多阵就上咗两个餐盘,但石头锅饭都仲系未有。呢个时候厨房入面有个操大陆口音嘅呀叔行出嚟态度麻麻地咁话,靓女唔好催㖞,石头窝饭系要咁耐㗎啦。咁我哋就问可唔可以转,佢就话而家都整紧啦唔转得喇,然后就走咗去。后尾都真系超过半个钟先有。但我哋发觉迟过我哋好多坐低嘅客,个餐盘都同我哋差唔多时间上,所以个教训就系,唔可以11点一开铺就去,同埋赶时间嘅话都唔可以去食。
但个餐盘其实好大好饱,碗汤入面仲有牛肉,配菜有4款,除咗泡菜我唔食之外,另外三款都好有诚意好好食,有海带,萝卜,鱼干加豆,菠菜芽菜,全部调味都好好。咁大碟都只系$58,非常抵食。