为食妹呢日嚟到元朗同朋友gathering,呢间 #老掌柜东北菜馆 出名平靓正!为食妹之前去过大角咀分店,呢次一于试埋元朗分店先😋!🍴北京填鸭(半只) $168👅饼皮比想像中薄!肉质可以再鲜嫩啲,鸭皮够脆,油脂饱满,加埋配料同酱汁,口感一流🤤!🍴桂花酒酿丸子 $18👅细细一碗,丸子份量少同细粒,个人觉得重点唔系丸子,而系糖水!有阵阵桂花香,仲有酒味回甘😌🍴鸡丝粉皮 $68👅麻酱多兼味道极浓!粉皮够滑,青瓜丝同鸡丝嘅清爽配搭中和返麻酱嘅厚重感,不错😝!🍴北京酱肘花 $76👅厚身猪脚皮,肉质Q弹爽脆,瘦而不柴😋,配埋酸酸辣辣嘅酱汁,食落一啲都唔肥腻,为食妹食咗好多块🤭🍴 蚂蚁上树 $76👅意想不到咁大份!好够镬气🔥,味道香辣惹味,粉丝好入味,不过偏油,重口味必选👍!🍴拔丝地瓜 $78👅100%真拔丝!拉极都唔断!过完冷河💦,表层糖浆变得更加脆,咬落外脆内软,感受到满满嘅淀粉质😆,真心饱到上心口啦😂

🍴北京填鸭(半只) $168

🍴桂花酒酿丸子 $18

🍴鸡丝粉皮 $68

🍴北京酱肘花 $76

🍴 蚂蚁上树 $76

🍴拔丝地瓜 $78

北京填鸭(半只)
北京酱肘花
蚂蚁上树
鸡丝粉皮
拔丝地瓜
桂花酒酿丸子
2024-02-11
午餐
北京填鸭(半只)
北京酱肘花
蚂蚁上树