2019-08-27
某晚睇电视见到大台某节目介绍石板牛扒,睇黎呢样已经成为下一波热潮,我又点会执输呢,梗系快快去试啦!睇完节目即上网search下边间有得食,就揾到牛极,地点都好方便,在旺角市中心,好易揾到。我同朋友一齐去,分别点左牛肩肉同牛柳,基本上180g都已经好大块,好构成。呢间好在仲有白饭任装,罗宋牛𦟌汤任饮,同沙律任食,呢三样都系自助形式,非常方便。罗宋牛展汤真材实料,里面有大量红萝卜、白萝卜、洋葱、同大大嚿嘅牛展,味道鲜美,非常好饮。沙律都好新鲜,仲有两种酱汁俾你拣,分别系柚子醋同芝麻酱汁,两种都好味。当我地仲饮紧汤时,牛肉就上枱啦,一上枱已经听到沙沙声,系热石烧紧牛扒嘅声音啊!咁我哋马上切开牛扒,等佢慢慢烧啦!呢度嘅热石唔会非常非常热,会足够你太牛扒煎至五至七成熟,如果想再熟啲就可以叫店员换热石。牛肩肉嘅肉质非常林,好容易切开,更容易咬开,完全冇牛筋,好林好味道。牛柳相比牛肩肉肉质冇咁林,但就比牛肩肉更有牛味,啱晒我都喜欢重牛味嘅朋友。两款肉各有千秋,但就一样咁好味。结果我喺度食咗两碗饭、两碗汤、一块牛扒、一碗沙律,说好的减肥呢?