2023-09-01
之前食过呢间黄大仙嘅分店,感觉都几好。今日经过尖沙嘴见到呢度都有得食,朋友都系爱辣🌶之人,举手赞成再食多次。好快就拣好心头好:水煮牛肉、红糖糍粑。之后见到炸串又几特别,除左牛肉之外,羊肠、羊腩筋都系坊间少见,横竖有套餐,唔洗左拣右拣,决定要埋呢款小食。 炸串套餐 ($58) 🍢有成6串咁多,分别系羊腩筋、羊小肠、同牛肉粒,各有两串。个人最爱系羊小肠,脆卜卜,仲有好香嘅孜然味。而羊腩筋亦都几唔错,有咬口,但又唔会太韧,细细粒,非常易入口。水煮牛肉($158) 🥘比想像中大盆,满满红色嘅水煮汤异常吸引。视觉刺激味蕾,睇到已经流晒口水。牛肉非常软腍,入口松软。个人喜好: 水煮食物一定要配白饭,白饭能中和麻辣味,但同时又能够突出水煮食材嘅香味;如果唔想食饭嘅,都唔惊唔够饱,因为水煮牛肉里边,原来有唔少烟烟韧韧嘅宽粉。宽粉挂汤,索满汤汁,入口Q弹惹味。红糖糍粑 ($48)🍮呢个系我食川菜嘅必选甜品,糍粑(年糕条)入口非常软糯,炸得啱啱好,外脆内软,沾满黄豆粉,略点微暖嘅红糖伴食,唔会太甜,豆香加埋糯米嘅香口,好食到要同朋友争食。菠萝汁($25) 🍍微酸带甜,正好用来解辣。 两个人食到饱饱,食埋甜
炸串套餐 ($58) 🍢
水煮牛肉($158) 🥘
红糖糍粑 ($48)🍮
菠萝汁($25) 🍍
微酸带甜,正好用来解辣。
两个人食到饱饱,食埋甜品都只系三百几,喺尖沙嘴嚟讲,真系好抵食。