2020-12-01 2373 浏览
今日返完聚会,而老婆嘅周日兴趣斑刚啱放假无堂上,所以,就同佢行转短山,由石篱沿金山路行到去九龙水塘,再转入金山树木研习径落九龙接收水塘,驳小径经长坑村返美孚,做到运动之余,连车钱都悭番。午餐,就简简单单食粉面,晌葵涌有间小店「太香面家」,睇落好似几OK,就入去试吓。 地方一眼睇晒,始终哋小店嚟,可做嘅防疫有限,不过,我哋一支箭咁标入最埋嘅位,因为成个场得呢个位有块巨型大胶板隔住,而店员都走番过嚟帮我哋量体温,反映某程度佢哋对防疫嘅事都上心,总好过有啲店铺真喺唔理,门口部量体温机喺做样而已。 一张餐牌睇匀晒有咩食,招牌菜式、菜饭、粉面、小食、饮品,喺咁多,定价好相宜,饮品加配又喺优惠价。 卤水鸡肾米粉 $25初时仲谂住老婆会拣花雕醉鸡或白鱼蛋,点知最后拣咗鸡肾,可能平时少食到啦。卖25蚊,份量就好足喇,但佢话啲鸡肾卤得唔够入味,而且,好似有啲臊臊哋,小弟要求低,就唔喺好觉啫,不过,唔够入味都喺事实。 秘制大猪扒菜饭 $40有几款菜式都喺店家「大母指」推荐,小弟少少偏好炸猪扒,并拣配菜饭。唔止菜饭大大碗,猪扒亦非常之多,最好嘅喺啲猪扒「碎上」,方便夹嚟食,而且,炸得甘香不腻,肉质松化,菜饭
,就入去试吓。
。
卤水鸡肾米粉 $25

卤水鸡肾米粉
秘制大猪扒菜饭 $40

有几款菜式都喺店家「大母指」推荐,小弟少少偏好炸猪扒,并拣配菜饭。唔止菜饭大大碗,猪扒亦非常之多,最好嘅喺啲猪扒「碎上」,方便夹嚟食,而且,炸得甘香不腻,肉质松化,菜饭亦做得带点咸香,呢个饭性价比高。
秘制大猪扒菜饭
热奶茶 +$3

都打晒底,晌度饮奶茶应该唔及晌茶记,纯粹过吓口瘾而已。事实上,话好唔好,话差唔差,至少茶、奶比例都OK,只喺茶底唔叫好浓香啫。
热奶茶
上文都讲过饭后同老婆行短山,就分享少少相,沿途嘅金山路就无乜好影,只喺郊野公园内嘅一条车路,但去到九龙水塘啲景观就几靓,尤其其S形水坝,界开上面嘅九龙水塘,下面嘅九龙副水塘,可惜喺今天天气一般般。
为今餐饭总结吓,单以个猪扒菜饭,可以俾个笑评佢,但计埋个鸡肾米同奶茶,就拖番低咗。不过,以咁经济嘅价钱,都唔可以要求太多啦,大可作为填肚之选
秘制大猪扒菜饭