2019-12-17
19181 浏览
唔知喺唔喺社会事件问题,近来就见唔少餐厅推出好多优惠,继几个月前到过机场嘅「空港居酒屋」大叹铁板烧,今晚同表哥嚟到观塘嘅「板神」,同样因为有超抵食嘅铁板烧推出,点抵法,一阵你就知。观塘区晌呢十年八年锐变咗好多,不断有新商厦落成,就算唔喺新商厦,亦有唔少厂厦变身,好似「板神」位处𠮶幢就喺其一。「板神」嘅门面非常型格,又带点神秘感,单睇门面,真喺估唔到呢度喺工厂区。入到里面,第一眼就喺寿司吧枱,设计好有个性,仲刚刚完咗起一条吞拿鱼嘅表演。如果坐晌出面嘅寿司吧枱,当然喺拣「厨师发办」啦,一边睇师傅捏寿司,一边就可以慢慢细味每一件出品。而「厨师发办」有两款选择:「梵」($880)、「神」($1,280),已包埋前菜、沙律、丼饭、汤品、甜品……等等。再略略环顾四周,以厢房为主,周边加入好多垂直绿化,令成个场睇起嚟唔会太冷,而有种悠然感。而我哋被安排近门口嘅一个厢房,里面装潢简约,却又有点粗犷原始味,尤其背后嘅一幅石墙,围住铁板烧个「舞台」可以坐到7个人。小弟坐晌边位,更可以睇到铁板烧枱内部,足证干净卫生。除环境,餐具亦都好别致,一碟、一杯,甚至筷子托,都好靓、好衬。而服务都好熨贴,侍应既有礼,又
迎接美食之前,先喺沙后及前菜同步登场。虽然喺简简单单嘅野菜沙律,但蔬菜嘅种类丰富,而且好新鲜,尤其啲露笋,爽脆无渣,淋上胡麻酱,已够晒好食,开开胃纳。 前菜
前菜就喺几款渍物,包括喺啲腌渍嘅萝卜同蒜头,前者酸香开胃,而后者就最有惊喜,因为一般蒜头食落都喺软软腍腍,除非炸过,但呢粒蒜头入口喺好爽脆,好似食紧「酸荞头」,非常得意。 特色 刺身五点
卖相分精致,而每件刺身都切成刚好一口过,包括有鲜带子、油甘鱼、拖罗、金目鲷及炙烧吞拿鱼,每款睇外观都感觉到佢哋嘅新鲜度,入口果然喺靓料,鲜味爆灯,而且,各有特色。
睇住师傅将鲍鱼起肉、去内脏、调校唔同火力慢煎、洒水、切片、再放回外壳,真喺一担心机;同样,啲银雪鱼虽然少啲步骤,但要煎得色香味俱全,都有唔少功夫同窍门,实在喺台上一分钟,台下十年功。 煎好嘅成品,经过细心嘅摆盘,衬以少少野菜,真喺感觉唔同晒,成道精致嘅主菜咁。
与此同时,已见师傅煎紧鹅肝,相对嚟讲,煎鹅肝就无咗多技巧,最紧要喺有耐性,慢慢煎到两面「起焦」。基本鹅肝都几油腻吓,所以师傅特登配件多士嚟食。
再落嚟,师傅捧上一盘薄切肉眼,虽然唔喺日本啲雪花和牛,但睇色泽、油花,都已经好靓。肉眼已经简单以盐及黑椒调味,再准备好自家制嘅独子蒜蒜片及大量葱花。 师傅三两吓手势,将薄荷薄嘅肉眼烧一烧,再加入蒜片及葱花,卷起后,再轧成两截,方便一口一件,就上碟食得。 每位客人可享有两大片肉眼,即喺有4件。薄切嘅肉眼口感柔嫩,有肉香,有点点油脂。由于卷住大量葱花,所以,完全无油腻应,加上蒜片引发嘅香味,每肉眼薄烧味道更具层次。好奇问师傅,垫底嘅块面包有无人会食埋,佢笑笑口话都有架。
虽然餐牌只喺写住牛肉炒饭,但师傅静鸡鸡讲喺用上和牛嚟做。佢先炒香啲配料及牛肉,再加饭及蛋浆,不断兜,不断炒。 饭粒炒至金黄色,粒粒分明,加上配料多,食落饭粒又爽身,入口「暖笠笠」,食埋碗饭就够晒饱肚。
我哋香港人就喜欢一餐之前就饮汤先,但日本人就相反,食到尾先嚟一碗热乎乎嘅面豉汤。面豉味香浓,但又唔会太浊,内里更混咗唔少海带。 甜品
餐餐所包嘅甜品可以拣芝麻雪糕、绿茶雪糕、朱古力雪糕或香桃雪葩。表哥就拣芝麻雪糕,小弟就想食雪葩多啲,虽然我嘅雪葩个样衰啲,但感觉清爽,桃味不俗。 蜜糖多士
以为食埋个雪糕就完,师傅仲额外整多份蜜糖多士俾我哋叹,大量牛油将方包煎香,入口热辣辣,又焦香甘脆。 晌一啲传统市中心旺区,食一顿有番咁上下质素嘅铁板烧,真喺无$1000,都要上$600、$700一位,但依家未够$900,就已经喺二人价,加埋一都唔过$500一个人,加上菜式唔少,食材不赖,性价比确喺高。