男朋友钟意试印度野,所以我就试新野,揾印度餐厅食饭!其实印度野唔系一味阵阵咖哩味,最紧要识得拣,有啲印度餐厅整得好油好浓味,我见呢度既布局似足我上年去印度做野时,街上随便一间印度餐厅咁既样,虽然系食素,不过觉得环境几卫生咁,一于试下!入到去都几多人,等左阵先有台,入面9成客人都系印度人,有1台中国人有1台外国人,果然好似身处印度咁!呢度既水系一支支买既,打开餐牌好多选择!样样都想试,个人比较偏好Masala味同埋芝士,连印度街头小食都有,花多眼乱添!另外餐牌有中文,唔怕会睇唔明~最后叫左我钟意食既Dosa,拣既系Masala Potatoes with Onions。另外由于太多野想试,叫左个北印度套餐,饮品方面叫左混合鲜果汁同我最爱既Mango Lassi.叫北印度套餐贪佢里面有我想食既Paneer Butter Masala (玛沙拉咖哩芝士),Paneer系类似茅屋芝士但味道较淡易入口似Mozzarella 水牛芝士。又有玛沙拉鹰咀豆、又有印度烤饼、又有饭,一次满足晒所有愿望!我地拣左Naan, 一块切开成2-3大块,每款酱汁都好好味,各有佢既特色,有个浓味D, 有个辣D, 有个
男朋友钟意试印度野,所以我就试新野,揾印度餐厅食饭!

叫北印度套餐贪佢里面有我想食既Paneer Butter Masala (玛沙拉咖哩芝士),Paneer系类似茅屋芝士但味道较淡易入口似Mozzarella 水牛芝士。又有玛沙拉鹰咀豆、又有印度烤饼、又有饭,一次满足晒所有愿望!我地拣左Naan, 一块切开成2-3大块,每款酱汁都好好味,各有佢既特色,有个浓味D, 有个辣D, 有个甜D, 每款都用左唔同香料去煮,但普遍都系唔系想像中咁辣,唔食得辣既人都食得!呢个套餐我觉得好适合第一次接触印度野既人,因为佢每个酱汁都好易入口,又有豆角、乳酪、蕃茄洋葱比你加D清新感,咖哩一啲都唔油唔滞,Naan仲热辣辣好松软得黎有面粉既咬劲,唔系落发粉做到既效果!因为我地叫左一份芝士杂菜咖哩,所以要encore多一份Naan先够送咖哩汁!中间既杂菜饭用既系印度饭,比较长身粒粒分明,就咁食都有味道,甜品食唔出系乜不过几得意,咬落一粒粒味道有啲似奶黄味~

Dosa黎啦!即系劲大块印度煎饼,通常配一小碗辣豆汤+3款酸辣酱,其实都唔系咁辣,沾Dosa食几夹,一黎到果然超大块!之前食过Masala Potatoes Dosa系空心卷起,今次食既系折埋左,依然见到大过块脸!煎得好薄脆,中间软身,里面既薯仔同洋葱有好多,好好味,紫洋葱好甜,配埋唔同口味既咖哩汁好夹!

饮品方面都好饮,最钟意佢呢度够晒正宗之余咖哩唔会好油,酱汁味道好丰富又有层次,即使食素但食完觉得好满足,食完觉得好饱但唔会滞,令你觉得身处印度咁,仲可以食到系重庆大厦食唔到、但系印度日常食物例如Dosa,经过尖沙咀会再返黎试下其他野!
  • 印度煎饼  Dosa
  • Naan  Bread