2020-07-12 1042 浏览
屋企人想食潮州嘢,见app有折,就book左梅花村小馆一试~呢到地理位置输蚀左少少,系长沙湾地铁站同荔枝角地铁站之间,搭巴士由长沙湾道落车都要行几条街先入到青山道,泊车既话要揾附近有冇咪表位,而店员话最近嘅停车场系丽新商业中心~环境、卫生程度比起一般地道啲既潮州菜馆好,今日系星期日但都冇full house😣可能疫情关系,大家都减少聚餐鹅片——我唔食鹅,只系食啲卤水豆腐。屋企人就话啖啖肉~冻乌头——配上普宁豆酱好好食。煎蚝饼——㶶左少少。食落似炸多啲。椒盐九肚鱼——好好味!啱啱炸出嚟既九肚鱼外脆内软,推介必食!胡椒猪肚汤——胡椒味好重,如果多几旧猪肚就好啦。甜品有杏仁糊、绿豆爽同芋泥蓉。我试左一啖,唔好杏仁味~如果绿豆爽配清心丸就正~芋泥蓉好香好滑,唔会好油腻~(虽然都系用猪油)七折后每人平均 $165左右,抵食~推介比想食潮州野,唔想太贵,又想坐得ok既人去食!

鹅片——我唔食鹅,只系食啲卤水豆腐。屋企人就话啖啖肉~

冻乌头——配上普宁豆酱好好食。

煎蚝饼——㶶左少少。食落似炸多啲。

胡椒猪肚汤——胡椒味好重,如果多几旧猪肚就好啦。

甜品有杏仁糊、绿豆爽同芋泥蓉。

我试左一啖,唔好杏仁味~

如果绿豆爽配清心丸就正~

芋泥蓉好香好滑,唔会好油腻~(虽然都系用猪油)

• 椒盐九肚鱼