2023-03-07
📍长沙湾Contrast @contrast_hk 长沙湾福荣街512-518号依时大厦地舖星期一至日 09:00 - 18:00•免治鸡肉芝士肉酱扁意粉 Linguine with Chicken Cheese Bolognese $78·墨鱼汁扁意粉伴蟹籽 Linguine with Crab Roe Squid Ink $78·脏脏Tiramisu糯米窝夫Dirty Tiramisu Waffle $102︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm长沙湾#ewmcafe ︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸平时劲过见到呢间Cafe大排长龙,特登系平日嘅朝早去,但都仲系好多人(*°∀°)=3但论抵食夹大件黎讲,呢间真系值得一试!!两个人连三个嘢食都食唔晒⁄(⁄ ⁄•⁄-⁄•⁄ ⁄)⁄见到对面4个人嗌咗5样嘢食重要「吓」咗出黎(*゚O゚*)︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸▪️免治鸡肉芝士肉酱扁意粉 Linguine with Chicken Cheese Bolognese $78中规中矩,不过芝士都落得几多,同大大份!建议qu
Contrast @contrast_hk
长沙湾福荣街512-518号依时大厦地舖
星期一至日 09:00 - 18:00
#ewm长沙湾
#ewmcafe
︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
但论抵食夹大件黎讲,呢间真系值得一试!!
两个人连三个嘢食都食唔晒⁄(⁄ ⁄•⁄-⁄•⁄ ⁄)⁄
见到对面4个人嗌咗5样嘢食重要「吓」咗出黎(*゚O゚*)
︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
中规中矩,不过芝士都落得几多,同大大份!建议quota 可以留返试其他嘢食
▪️墨鱼汁扁意粉伴蟹籽 Linguine with Crab Roe Squid Ink $78
谂返起以前去萨利亚食个墨汁意粉,之后同朋友打卡排牙ʕ·͡ˑ·ཻʔʕ•̫͡•ོʔ
意粉份量非常多同挂汁!好中意意粉煮到Al dente 同啖啖都食到咸香十足嘅墨鱼汁!加埋蟹籽同鱿鱼圈就令到口感更有层次同咬口~ 不过啲酱汁令到我哋食多几啖开始觉得腻(°0°)!!
「Payme $5 你 帮我食晒去!」
「我Payme 返$10 你,你同我搞掂去!」
▪️脏脏Tiramisu糯米窝夫Dirty Tiramisu Waffle $102
(咖啡糯米窝夫, Mascarpone忌廉, Vahlrone 纯朱古力粉, 咖啡酒糖浆, 蜂巢脆饼, 朱古力消化饼干, 自家制牛奶雪条)
果然冇令人失望!!特登为咗个窝夫而黎!!窝夫质地好特别,外脆内软,糯米嘅口感烟烟韧韧,平时很少食到呢种质地~
咖啡味窝夫斋食都唔觉得系咖啡味,反而搭配埋咖啡酒糖浆同忌廉一齐食!就系Tiramisu 个味啦!!但个咖啡酒糖浆小甜~朋友唔太好咖啡就觉得好正啦٩(•̤̀ᵕ•̤́๑)ᵒᵏ
至于蜂巢脆饼同朱古力消化饼干对我黎讲真系太甜啦,所以推晒比朋友食,我就帮佢食晒啲意粉ヾ(๑⃙⃘´ꇴ`๑⃙⃘)ノ
仲有手工制造嘅牛奶雪条,但就略嫌有啲腻同无咩奶味,似系雪咗做冰嘅忌廉(・ε・`)
#长沙湾美食#hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手机食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐厅推荐 #餐厅推介 #长沙湾好去处 #香港美食指南 #cafe #cafe推介 #香港咖啡店 #长沙湾Cafe #hkcafehopping #cafevibes #coffeetimes