2020-07-13 453 浏览
小城知味今日中午路经九龙湾,随意找找地铁站附近的食肆,想不到有意外收获。首先,在中午繁忙时间,难得服务员也肯抽空主动介绍有乜好食,更难得嘅系,座位冷气风口嘅提醒,同埋餐具嘅卫生都照顾周到,加分加分!入正题讲吓有乜好食先,先系套餐附设嘅小食,我哋拣咗爆汁京葱猪肉馅饼,啲肉汁真系爆出嚟㗎,有图为证!细尝之下肉汁嘅味道,食得出并非用调味料堆砌嘅假肉味,而系新鲜嘅猪肉肉汁加上少量嘅调味,打肉起胶做出嚟嘅味道!然后就系主菜,蚝油花胶北菇捞面。先讲份量,五大只花菇,肉厚爽口感觉已经回本啦,再加上三件花胶,当然唔系顶级嘅门蟮花胶,但系呢个$68嘅价钱,阿妈都会话抵!花胶嘅口感唔会过分嘅泡浸同埋炆煮导致懒pat pat,亦唔会硬到似嚼香口胶咁,轻轻用门牙就能够咬开。小城知味嘅花胶做到恰到好处,软硬适中,又有少少胶质亦都有爽滑嘅感觉,几好几好。而个面,表现中上,做到两个基本捞面嘅条件,第一,看看碗底没有多余水份,就知道师傅唔会浸到啲面淋晒,晾干水都系功夫嚟㗎。第二,系面条挂汁嘅能力,呢个就同花胶呢质地有关嘞。最后,饮埋个西瓜汁,透心凉咁又再返工啦!呢个愉快嘅午餐话咁快就过咗!
小城知味

蚝油花胶北菇捞面