餐厅: 紅橋
资讯:

2020-03-25 1148 浏览
经过太子,想系附近揾晚餐, 见到呢间红桥觉得几啱心水就入咗黎。 好多地方晚餐都要散叫, 但佢晚餐仍然有set dinner, 仲要唔使加一, 已经觉得几抵食。佢有个固定嘅set dinner menu, 有六个餐可供选择, 每个set dinner包咗前菜、餐汤、嘢饮、同主食, 冇记错最贵𠮶个餐价钱都唔过100, 作为西式餐厅晚市, 价钱都可以话算系非常贴地。我哋叫咗两个餐, 分别系蜜糖猪肋骨伴蛋包饭, 同埋烧汁芝士鸡扒焗饭。 落完单好快前菜同餐汤就送到。 餐汤有得拣中汤或者西汤, 咁我哋就拣咗南瓜汤, 个汤水准正正常常, 好浓稠好creamy,几好饮。主菜方面, 店员话猪肋骨已经买晒, 所以就帮我转咗做鳗鱼, 我本身其实对猪肋骨感觉一般, 纯粹系好想食蛋包饭, 而家转咗做鳗鱼, 我觉得系喜出望外嘅😋 一上到枱, 哗好大好大条鳗鱼啊!鳗鱼都几鲜美, 但就有少少骨, 但唔算太多都可以接受, 其实系想食茄汁嘅蛋包饭, 但而家转咗烧汁都还可以, 可能因为茄汁同鳗鱼唔夹。 我觉得整体味道真系相当唔错, 蛋包入面系炒饭而唔系普通白饭, 但如果只蛋可以再嫩滑少少就更加好, 而家偏老咗一点点, 但整

主菜方面, 店员话猪肋骨已经买晒, 所以就帮我转咗做鳗鱼, 我本身其实对猪肋骨感觉一般, 纯粹系好想食蛋包饭, 而家转咗做鳗鱼, 我觉得系喜出望外嘅😋 一上到枱, 哗好大好大条鳗鱼啊!鳗鱼都几鲜美, 但就有少少骨, 但唔算太多都可以接受, 其实系想食茄汁嘅蛋包饭, 但而家转咗烧汁都还可以, 可能因为茄汁同鳗鱼唔夹。 我觉得整体味道真系相当唔错, 蛋包入面系炒饭而唔系普通白饭, 但如果只蛋可以再嫩滑少少就更加好, 而家偏老咗一点点, 但整体而言质素味道都几好。而个芝士鸡扒饭, 真系好芝士啊, 而且系即刻焗嘅,所以温度好高, 鸡扒亦都好大块好足料, 味道相当唔错。

唯一美中不足系个前菜,前菜系沙律, 但沙律嘅酱汁我就表示。。。 本身好重口味,好钟意食酱料嘅我, 无论系沙律酱千岛酱芝麻酱嘅沙律,都好钟意食, 但佢偏偏系一只,唔知咩汁, 类似系袖子醋, 但其实我连醋都钟意食, 但佢系唔好味嘅错, 所以平时唔浪费食物嘅我,今日都浪费咗啲沙律。

总结就系, 价钱贴地, 平均八十蚊就食到一个set dinner, 味道质素都几好, set dinner有沙律有餐汤有嘢饮, 重点系唔使加一, 真系好抵!

PS 个沙律嘅酱汁真系一言难尽, 如果你哋真系去试, 唔知可唔可以叫佢改咗其他酱呢