2021-09-02
食西餐意粉食到闷,今次就去左El Cerdo 食西班牙菜。呢度既set lunch 好抵食,有多款西班牙小食拣,仲有我最爱既churros食添😋香港西班牙餐厅好似比较少见,通常价钱都比较贵,呢间晏就食一人大概一百蚊多啲就可以食到啲传统西班牙菜式,价钱比较相宜而且质素都唔错!不过份量就少左啲,女仔食都够饱既,不过男仔既话就建议set lunch拣嘢食既时候拣翻啲饱肚啲既野食la。 Set lunch 既价格由$78 到 $148不等,今次我地就嗌左三个set lunch,试左好多唔同嘢食😆 👉Set Lunch($108) 1⃣️餐汤 店员话系青瓜汤黎,饮落唔会好草青味,入面仲饮到啲蘑菇碎,几香。 2⃣️脆皮猪腩肉配蜂蜜芥末酱猪腩肉每片都几厚切,而且都几肥下,食落面头层皮好脆带焦香,而且一咬落口有少少油渗出黎🤤 3⃣️香煎蕃茄西班牙辣肉肠鲜鱿鱼 呢个偏酸偏重口味一啲,辣肉肠味道好重偏咸,同鱿鱼浸系啲蕃茄汁入面,食落咸咸酸酸咁,味觉冲击😂系唔错既。鱿鱼几有弹性唔会韧,煮得啱啱好! 4⃣️玉桂条配榛子朱古力酱我既最爱😍炸到脆一脆既肉桂条面头撒上左啲肉桂糖,就咁食都已经好好食🤤再点上啲榛子酱食更加正
👉Set Lunch($108)
1⃣️餐汤
2⃣️脆皮猪腩肉配蜂蜜芥末酱
3⃣️香煎蕃茄西班牙辣肉肠鲜鱿鱼
4⃣️玉桂条配榛子朱古力酱
我既最爱😍炸到脆一脆既肉桂条面头撒上左啲肉桂糖,就咁食都已经好好食🤤再点上啲榛子酱食更加正!
👉Set Lunch($128)
1⃣️餐汤
同上面既一样。
2⃣️黑毛猪火腿球拼盘
3⃣️西班牙蟹肉奄列
4⃣️玉桂条配榛子朱古力酱
最爱最爱❤️
👉行政套餐
1⃣️El Cerdo沙律
沙律份量比我想像中大,入面有唔同既菜、青瓜、车厘茄,好fresh🥗
2⃣️鲜蕃茄蓉焗法包
3⃣️西班牙炒饭
4⃣️冻奶茶
落单既时候店员都有提醒我话个奶茶系西式啲既奶茶。唔紧要我都谂住试一试。饮落茶味比较清比较淡。
5⃣️玉桂条配榛子朱古力酱
最爱最爱❤️❤️