2019-01-17
Via Tokyo 好耐之前食过第一次 ,久久都忘记不了佢浓郁既抹茶味 ,于是趁今日早收工 ,决定特登过海再去encore!八点钟同朋友到达,好彩未有太多人,马上就可以入座。格局同我之前去既一样,完全未有因历史而变得旧旧的,临近新年仲有新年装饰!我地拣左生果抹茶雪糕白玉馅蜜、Cremia 迷你新地、抹茶卷、热朱古力及煎茶。原来更有期间限定的乌龙茶口味,而且焙茶及芝麻口味更由之前只有期间限定改成而家regular ,满足既系焙茶控又系芝麻控既我。落完order后坐低不久,已经有店员为我地递上第一道甜品🍮 Cremia 迷你新地~Cremia 系日本好出名既雪糕品种,胜在牛奶味特浓特滑,之前为左特登试而去尖沙咀声称有Cremia的某零食店,可惜令我大为失望🙍🏻♂️虽浓但唔滑;又去过太古食另一店,都ok 但未到我之前日本食般香浓。而今次就系食过最好既一间,牛奶味同浓滑度同上次日本一模一样,终于系香港揾到替代品了,而店内更有搭配朱古力酱或焦糖酱,本人极力建议朱古力酱!令口味升华不少第二道甜品为生果抹茶雪糕白玉馅蜜,抹茶雪糕同以前味道一样,甘而不苦,甜而不腻岩岩好,惊喜嘅系下面原来仲有寒天,可以
第二道甜品为生果抹茶雪糕白玉馅蜜,抹茶雪糕同以前味道一样,甘而不苦,甜而不腻岩岩好,惊喜嘅系下面原来仲有寒天,可以搭配雪糕一齐食。红豆馅蜜都非常多,连埋雪糕一齐食都perfect match!
食到咁上下,店员就上咗煎茶,清清地,非常消滞,冬天饮咁暖入心。
朋友嘅热朱古力,虽然我冇饮,佢都赞朱古力味浓。
之后抹茶卷,mousse 打发到好细滑 我连埋抹茶雪糕一齐食
今次食完终于过足抹茶瘾,约九点临走时店内开始爆场,下一次一定会试芝麻、焙茶同乌龙茶!