2023-10-11 3686 浏览
呢间餐厅系历史建筑既重建项目入面,环境装修得几靓,有几种feel,门口位系日式榻榻米,仲有啲Bar枱位望住师傅冲咖啡整甜品,入小小就系餐厅座位,行古典风,夜晚仲会变身成酒吧🙈《和牛牛肉汉堡扒蛋包饭 $228》等左成个钟既蛋包饭🙄唔明点解要等咁耐…好失望…咖喱牛肉系几淋既,汉堡扒就正正常常,鸡蛋煮得几滑身,个饭唔似炒饭底,加左啲洋葱系入面,捞埋啲咖喱系ok既,咖喱既份量都俾得几多,调味都唔错,唔会太浓味,不过都系唔知点解要等咁耐🥲《Japanese Strawberry Parfait $128》士多啤梨芭菲有好多士多啤梨,仲有雪糕同蛋糕系入面,Cream比较多,食完都几漏😂《Matcha Monc Blanc $128》好打卡既甜品,店员会问你想唔想影佢既制作过程,咁我梗系要啦😂睇住一条条既抹茶蓉岀黎真系好疗愈🤣味道方面粒粟子都几甜下,抹茶蓉就几香抹茶味,蛋糕既份量唔算好大旧,入面仲加左红豆,但始终蒙布朗都几漏,share黎食都好饱下🙈《Matcha Palmier $40》抹茶蝴蝶酥好酥脆,抹茶味好香浓几突岀,呢个值得推介👍🏻《Matcha Parfait $98》卖相唔同左🥹粟子好

《和牛牛肉汉堡扒蛋包饭 $228》
和牛牛肉汉堡扒蛋包饭

Japanese Strawberry Parfait

《Matcha Monc Blanc $128》
Matcha Monc Blanc

《Matcha Palmier $40》
抹茶蝴蝶酥好酥脆,抹茶味好香浓几突岀,呢个值得推介👍🏻
Matcha Palmier

《Matcha Parfait $98》
卖相唔同左🥹粟子好甜😋抹茶雪糕几香抹茶味,蒴饼好软糯,红豆蓉就偏甜,但配抹茶中和返少少,但系面头块饼唔脆淋左🥹整体份量都几大杯,又有好多雪糕同忌廉,所以食完好饱肚!
Matcha Parfait

《Jasmine Drip Coffee $69》
食咁多甜品配返杯咖啡就最好,呢只咖啡几香茉莉花味,冰冰凉凉好好饮!
Jasmine Drip Coffee

整体觉得呢间餐厅最值得推荐嘅系佢哋嘅抹茶蝴蝶酥同埋咖啡,蛋包饭真系等得太耐等到有啲嬲嬲地,仲要催左好多次先上,个汉堡扒仲要分开上卖相真系唔系几吸引,甜品方面系好食嘅不过唔系太有惊喜,主要都系打卡用😂

Maison Meiji
湾仔茂萝街7号1楼A室