2017-10-01
第一次食拉面,就系去翡翠拉面馆,觉得𠮶度好好食,地方又舒适,又够大众化,一谂起食拉面就谂起呢间面馆,所以一直认为翡翠拉面馆系拉面专门店!翡翠拉面馆开完一间又一间,分店遍布全港九,食拉面就越嚟越方便,但系价钱就越嚟越贵!!四喜烤麸 ($56-)呢个前菜系我嘅至爱❤️钟意佢健康得来又够野味,面筋好有豆味,而且索咗好多汁,伴埋木耳,笋和豆一齐食,甜得来又唔醎,简直食到停唔到口,可惜前菜通常好细碟,次次都觉得唔够喉!蒸素菜包 ($31-)素菜包系即叫即蒸嘅,所以上枱时热辣辣,包身软绵绵,咬落去啲素材馅塞满成个包,虽然系素菜,但系都觉得好满足,好好食👍酸辣汤拉面 ($66-)汤底劲稠,稠都夹起啲面时面同面之间都黏著酸辣汤,没有滴下丝毫,简直「杰笪笪」!食落只觉辣而没有酸味,而且对我嚟讲系劲辣,可能辣味盖过酸味,我觉得这个拉面绝对不是我杯茶!👎🏻三鲜鲨鱼骨汤泡饭 ($82-)汤底系用鲨鱼骨熬制的,非常浓郁,感觉好有骨胶原同钙质,饮落好好味👍𩠌料方面则见到有虾、鱼、冬菇、灵芝菇、白菜,好似仲见到有海参丝(唔知有冇睇错,因为又幼又少)。以为价钱是一窝,但原来只是一碗的份量!觉得吾系几抵食,好彩整个泡饭嘅
四喜烤麸 ($56-)
蒸素菜包 ($31-)
酸辣汤拉面 ($66-)
三鲜鲨鱼骨汤泡饭 ($82-)
汤底系用鲨鱼骨熬制的,非常浓郁,感觉好有骨胶原同钙质,饮落好好味👍𩠌料方面则见到有虾、鱼、冬菇、灵芝菇、白菜,好似仲见到有海参丝(唔知有冇睇错,因为又幼又少)。以为价钱是一窝,但原来只是一碗的份量!觉得吾系几抵食,好彩整个泡饭嘅味道都好正,感觉又好番D!