2024-10-30
金鐘 📌【 翡翠拉麵小籠包 】今日收工,突然間好掛住曾經喺翡翠食過嘅酸菜魚,就一個人走咗去食【 翡翠拉麵小籠包 】,眼闊肚窄嘅我,一個人叫咗蟹粉豆腐、一個酸菜魚 & 飯後甜品酒釀小丸子,講真,我一個人真係食唔曬 🤣 別人笑我太瘋癲,當然最後我都有打包一部分比要 OT 嘅男友食。💚 酸菜魚 ( 小辣 ) w/ 寬粉 $188好多地方食酸菜魚加寬粉係需要加錢,但係【 翡翠 】嘅酸菜魚係有寬粉,而且寬粉煙煙靭靭,好有口感,同酸菜魚一樣都滑捋捋,酸菜魚仲要好大塊,呢個價錢我又覺得幾抵食,唯一美中不足係有少少少少骨,同埋 QR Code 落單嘅時候,淨係得「小辣」嘅選擇,如果餐廳可以加埋一個「走辣」「小小辣」嘅選擇比客人會更加 Proactive 🙏🏻🧡 蟹粉豆腐 $148每年大閘蟹季,【 翡翠拉麵小籠包 】都會出一系列蟹粉菜品,而且味道真係,豆腐都係滑捋捋,我自己都好鍾意呢一道菜,大家都不妨捉緊今個大閘蟹季,試一試【 翡翠拉麵小籠包 】蟹粉系列。💛 桂花酒釀小丸子 $36一向都好鍾意【 翡翠拉麵小籠包 】桂花酒釀小丸子,因為平 • 靚 • 正 ,小丸子又煙煙靭靭,淡淡桂花香揉合酒釀香氣,不過最
今日收工,突然間好掛住曾經喺翡翠食過嘅酸菜魚,就一個人走咗去食【 翡翠拉麵小籠包 】,眼闊肚窄嘅我,一個人叫咗蟹粉豆腐、一個酸菜魚 & 飯後 甜品酒釀小丸子,講真,我一個人真係食唔曬 🤣 別人笑我太瘋癲,當然最後我都有打包一部分比要 OT 嘅男友食。
💚 酸菜魚 ( 小辣 ) w/ 寬粉 $188
🧡 蟹粉豆腐 $148
💛 桂花酒釀小丸子 $36
一向都好鍾意【 翡翠拉麵小籠包 】桂花酒釀小丸子,因為平 • 靚 • 正 ,小丸子又煙煙靭靭,淡淡桂花香揉合酒釀香氣,不過最近2次我覺得灣仔呢間分店就跌咗少少水準,酒香味不足,希望灣仔分店呢方面都會留意下。
總括嚟講,一向都幫襯開灣仔分店【 翡翠拉麵小籠包 】,而且水準一直都唔錯,對呢間分店都有信心的,亦會keep住繼續回訪🥢
⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊰⊹⊰⊹⊰⊰⊹⊰⊹⊰⊰⊹⊰⊹
餐廳 🥢 【 翡翠拉麵小籠包 】
地點 📍 金鐘金鐘道93號Lab Concept 金鐘廊1樓
⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹