2015-10-07
如果去食拉面,大家都系去熟悉,成日去开的拉面店,今次系佐敦就试左朋友介绍话好食既拉面达人。因店铺细小,座位太约只有20个,去到既时候都要等位,不过好快就有得入。店内布置充满日式风情,成间店舖都有日式小摆设。今次我地食左两款面,一个系樱花虾达人,另一个系赤海老豚骨拉面。面食好快就到,两碗面既卖相都唔差。浓虾酱油同豚骨汤做成既汤底非常香浓,而且香味系远处已经感觉到。成个面中心就系呢只手掌咁大既炸大虾,呢只樱花虾虾味新鲜,食落爽口弹牙。其次仲有带子,蟹柳,海带同粟米,面条煮得刚刚好,好弹牙。呢个面系期间限定,俾我既感觉做得期间限定一定有佢独特之处,果然不负我所望,辣味好浓,每一啖既汤都有好重好重既辣酱味,原来系用左日本辣酱。配料有自家制叉烧,味付玉子,樱花海老,海草,粟米等等。值得抵赞既系佢地个叉烧煮得好淋,淋得来又够弹牙,又唔肥。我相信呢个拉面达人既叉烧系用左特别既方法去煮既。另外两个面都有味付玉子,玉子有小小流心,流心既程度刚刚好而且非常入味,汤味完全渗入只玉子里面。味道同日本食到好相似。至于小食方面,我地叫左个吉列芝心虾球。热辣辣新鲜金黄色的芝心虾球就呈现系我眼前,炸得唔会过火,炸粉亦
热辣辣新鲜金黄色的芝心虾球就呈现系我眼前,炸得唔会过火,炸粉亦唔会厚,而内里芝士亦会以液体流出黎,好有酱爆丸既感觉,最重要系佢好细小,可以一啖放入口,唔会食得好狼狈。 PS: 大家可以按照自己既喜好,不论幼面或粗面,拉面既软硬度,浓汤或淡汤,加辣等等,都可以落单时一并同店员讲。